Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 oktober 2006

Kleinzonen Philips brengen Pharox lamp die 35 jaar brandt

Lemnis Lighting is een technologiebedrijf dat zich richt op de verlichtingsmarkt en geleid wordt door twee telgen uit de familie Philips. Het eerste product: een nieuwe lamp met een energieverbruik dat, in vergelijking met een 40 Watt gloeilamp, 90 procent lager ligt. De nieuwe LED-lamp, Pharox genaamd, gaat meer dan 50.000 uur mee en is bestemd voor in en om het huis. De Pharox lamp geeft warm wit licht en is minder milieubelastend dan andere LED- lampen, omdat er bij de productie geen gebruik gemaakt wordt van fosfor. De nieuwe Pharox LED-lamp komt in Nederland als eerste beschikbaar voor klanten van groene energieleverancier Oxxio. Het geheel bestaat uit niet meer dan 8 chipjes die meer dan 50.000 uur meegaan. Dit komt neer op ruim 35 jaar bij 4 branduren per dag.
De milieu- en energiereductie impact van de Pharox lamp is enorm. Lampen zijn goed voor 19 procent van het wereldwijde electriciteitsverbruik. Met gebruik van de Lemnis technologie kan dat in theorie met 90 worden teruggebracht. Als elk Nederlands huishouden vier gloeilampen zou vervangen door Pharox lampen dan wordt er jaarlijks in Nederland 1,5 miljard KWh aan energie bespaard bij vier branduren per dag. Dit is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van alle woningen van bijvoorbeeld Amsterdam. Het gebruik van de Pharox lampen levert daarnaast jaarlijks een besparing van circa 40 euro op het energieverbruik.
De Pharox LED-lamp behoort tot de nieuwste generatie lichtbronnen. Lemnis Lighting is er in geslaagd om de LED-technologie zo te verfijnen dat deze ook in bestaande fittingen (en armaturen) past. LEDs (lichtgevende diodes) zijn halfgeleiders die onder invloed van stroom licht geven. De unieke eigenschappen, zoals gering stroomverbruik, gemakkelijke regelbaarheid en zeer lange levensduur, maken dat deze techniek veel wordt gebruikt op het gebied van signalering en decoratie. LED-verlichting van Lemnis combineert al deze eigenschappen tot een product dat in iedere huiskamer gebruikt kan worden. De eerste generatie Pharox lampen is nog niet geschikt voor dimmers.
Lemnis Lighting is een dochteronderneming van Tendris Holding, het bedrijf waarin Frans Otten en Warner Philips partner zijn. Tendris Holding is een initiëringsmaatschappij die zich volledig richt op het ontwikkelen van duurzame projecten en bedrijven. De projecten die Tendris sinds 2002 ontwikkeld zijn toepasbaar binnen de milieu-, energie- en welzijnssector. Het bedrijf heeft onder andere twee jaar geleden de GreenCard Visa geïntroduceerd. Tendris adviseerde onlangs bij de totstandkoming van de nieuwe Rabobank/WNF credit card, die ook op klimaatcompensatie is gericht. Het gaat het bedrijf goed: Warner Philips vestigt zich dit najaar in Californië om daar de Amerikaanse markt te gaan bewerken.
P+ Webtip: Lemnis Lighting