Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 oktober 2006

Danisco biedt plantaardige vervanger voor ftalaten

Elk jaar worden in Europa ongeveer 20 miljard metalen sluitsystemen voor voedselverpakkingen geproduceerd. Bijna allemaal maken ze gebruik van conventionele chemische weekmakers, waaronder de ftalaten. Eind jaren negentig ontstonden twijfels over de mogelijke gezondheidsrisico's van deze ftalaten. Sindsdien zijn de fabrikanten op zoek naar alternatieven. Die zoektocht werd gestimuleerd door een steeds strengere chemische wetgeving in de EU.
Dan Jorgensen, het Deense lid van de Milieucommissie van het Europees Parlement prijst de inspanningen van zijn landgenoten, op dit gebied. "Danisco is een voorbeeld van een onderneming die baanbrekend werk verricht in de ontwikkeling van nieuwe duurzame alternatieven voor chemische weekmakers. De EU-wetgeving heeft als uitgangspunt om elke migratie van chemische stoffen uit de verpakking naar het voedsel te verbieden." Met migratie wordt bedoeld dat de weekmakers in het voedsel terecht komen.
Van welke plantaardige materialen maakt de verpakkingsindustrie nu gebruik? De groep Vemsa zocht al een tijdje naar alternatieven. "Wij waren een van de vele producenten en fabrikanten die hun heil zochten in geëpoxideerde sojaolie. Maar de geschiktheid hiervan in combinatie met voedsel werd ook in twijfel getrokken. Als producent van sluitsystemen, voornamelijk van potjes babyvoeding waarvoor de wetgeving zelfs nog strenger is, moeten wij uiterst alert blijven op het gebied van de voedselveiligheid." Ook de biologische weekmaker van Danisco wordt gemaakt van plantaardige olie. Het is volledig verteerbaar, leidt niet tot verstoringen in het hormonale systeem, wordt niet opgenomen in de huid, leidt niet tot oogirritatie en is volledig biologisch afbreekbaar.
Danisco is een van de grootste producenten ter wereld van voedselingrediënten en andere consumptieproducten. Danisco heeft ongeveer 10.600 mensen in dienst in 46 landen, en ook twee vestigingen in Nederland, in Leiden en Zaandam.

P+ Webtip: Danisco