Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 oktober 2006

Zelfs Lidl aan de biologische groenten

De Volkskrant stelde de woordvoerder van Lidl de simpele vraag hoe zij tot de overschakeling naar biologisch kwamen. Het antwoord: "Klanten vragen erom. Dus hebben we een rondje gemaakt langs de leveranciers, en die kunnen leveren." De woordvoerder van Lidl sluit zelfs niet uit dat het assortiment in de toekomst verder wordt uitgebreid. Over vlees of zuivel lezen we inderdaad nog niets.
Volgens cijfers van de EKO-monitor is het marktaandeel van alle biologische consumentenbestedingen in de eerste jaarhelft uitgekomen op 1,9 procent. Het aandeel van verse producten lag op 2,9 procent. Lidl stapt niet in de allesnelste groeimarkt binnen het biologische aanbod.Vooral de afzet van biologisch zuivel, vlees en brood laat een snelle groei zien. (Ook al zijn merken als Greenfields, Zonnatura en Bioderij sinds dit jaar uit de telling geschrapt). De omzet van biologische dagverse zuivel, waarbij kaas en boter niet worden meegerekend, steeg de afgelopen jaarhelft bijvoorbeeld met 16 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Biologica, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw, maakt zich nog geen zorgen over een massale stijging van de vraag: "De productie van Nederlandse biologische groenten wordt voor 70 procent verkocht aan het buitenland." In andere landen dreigt wel een tekort aan biologische producten, zoals in Denemarken. Dat liet marketingtopman Henrik Hindborg van de Deense supermarktketen Coop weten. Dit concern vermarkt de helft van de bio-afzet in Denemarken. In de afgelopen acht maanden is de afname van biologische producten al sneller gegroeid dan in heel 2005. Er dreigt vooral een tekort aan biologisch vlees, groente en fruit. In het Verenigd Koninkrijk is de omzet van biologische melk in het afgelopen jaar met 91 procent gestegen ten opzichte van 2004 naar een niveau van 145 miljoen euro. Van alle in de supermarkten verkochte melk is nu 5 procent biologisch. In de tien jaar daarvoor lag het groeipercentage op 30 procent. Voor 2006 wordt opnieuw een stijging verwacht, met 45 procent. De Britse biologische melkveehouderij kan dat groeitempo niet bijhouden. Dat blijkt uit een rapport van de Organic Milk Suppliers Co-operative (OMSC). In Frankrijk koopt al één op de twee Fransen (47 procent in 2005) biologische producten.
P+ Webtip: EKO-monitor meldt doorbraak (PDF)