Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 oktober 2006

Low Tech touwpomp wint Vodafone prijs

Bram studeerde eerst fijnmechanische techniek aan de HTS. Daarna culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht. De combinatie van die twee studies bracht hem in contact met de Stichting Demotech, waar al dertig jaar wordt gewerkt aan het perfectioneren van technische hulpmiddelen van plaatselijke materialen. "Maar noem het niet simpel", waarschuwt Bram. "En ook niet dat ze bedoeld zijn voor simpele mensen. Het maken van een zo eenvoudig mogelijke oplossing is juist heel erg moeilijk. En die mensen zijn niet eenvoudig: ze zijn arm. Daarom ga ik ze leren een touwpomp te maken die aan materialen niet meer dan twintig euro kost. En wanneer ze hem zelf hebben gebouwd, weten ze ook hoe ze hem moeten repareren wanneer er een onderdeel stuk gaat."
Op zijn eerste reis dit voorjaar nam hij de eerste proeven. Met Indiaanse vrouwen bedacht hij zelfs een verbetering. Als de rubberen doppen in de pvc-pijp om het water op te stuwen nu eens vervangen zouden worden door een dikke knoop in het touw? Maar wat voor knoop? "Dat vroeg ik toen aan vrouwen die voor toeristen jongleerballetjes knopen, waar ze veertig cent per dag mee verdienen. Ze lachten me uit. Binnen een minuut hadden ze knoop bedacht die net zo waterdicht was als rubber."
Bram gebruikt de prijs van de Vodafone Netherlands Foundation om het komende jaar in totaal vier reizen te maken. "Op de Filippijnen ga ik een ander soort pomp bouwen, om water van een riviertje omhoog te stuwen. In Kameroen gaan we op het platteland composttoiletten introduceren. In de hoofdstad van Kenia, Nairobi, juist sanitair voor een stedelijke omgeving. Steeds proberen we de eerste gebruikers zo te instrueren dat zij hun model weer aan anderen kunnen leren. Ikzelf ga alle projecten filmen en documenteren. Het wordt een heel druk jaartje."
P+ Webtip 1: World of Difference
P+ Webtip 2: Demotech