Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 oktober 2006

Wat Borat nog niet eens weet over drama Kazachstan

Het persbureau AFP meldde dat de milieuramp in de stad Balkhash nu al goed te zien zin. Niet meer dan 500 kilometer verwijderd van de Chinese grens is de 80.000 inwoners tellende stad gehuld in de zwarte deken van rook. Tien lange schoorstenen van de oude Sovjet-metaalindustrie hebben de wijde omgeving zwaar vervuild. Het industriële afval wordt op 300 meter afstand van het meer gedumpt, waar het weglekt in het meer. Volgens hoogleraar Malik Burlibayev sijpelt zo mininaal 25.000 ton aan zware metalen in het water. Tegelijkertijd vervuilt ook China de rivier die in het meer stroomt, de Ili.
De visstand kwijnt al weg. Een vissersman vertelde AFP dat hij tien jaar gelden nog honderd visjes per dag ving. Nu haalt hij er niet meer dan tien op, uit de bruine drab. De controle over een gebied van 5.500 vierkante kilometer is in handen gegeven van een enkele milieucontroleur. Deze Zhomart Zhakenov heeft met eigen geld een auto aangeschaft om 450 boerderijen en tien fabrieken te kunnen controleren. "Een onmogelijk taak", zegt hij er zelf van.
Het grote schrikbeeld dat opdoemt is dat van een tweede Aral-meer. Wereldberoemd werden de foto's van boten die op de uitgedroogde bodem liggen. De waterverslindende katoenindustrie was hier de hoofdschuldige aan. De verwoestijning neemt echter ook in Kazachstan al toe. Het zand begint de vegetatie al te verstikken. Professor Burlibayev stelt dat de randen van het meer zich tussen 1974 en 2002 op sommige plaatsen al twee kilometer hebben teruggetrokken. Het waterniveau is al met 36 centimeter gezakt. Hij wijst beschuldigend naar de Chinese provincie Xinjiang, waar al heel veel water uit de Ili-rivier wordt afgenomen. Juist in deze provincie wil China miljoenen mensen gaan plaatsen, om het gebied te ontwikkelen. De Chinezen hebben daar een oliestad liggen, met de naam Karamai. Wanneer China langs deze rivier dertien waterstations bouwt, is het meer in Kazachstan definitief ten dode opgeschreven. Alleen een grensoverschrijdend verdrag kan deze milieuramp nog afwenden. De Europese Unie helpt daarbij, met de Nederlander Adriaan van der Meer, die een delegatie naar het gebied leidt. Van der Meer krijgt hierbij de onverwachte steun krijgt van een Britse komiek, zonder wie geen mens ooit aandacht zou geven aan het drama dat zich in het onbekende Kazachstan voltrekt.
P+ Webtip: Borat over Kazachstan