Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 oktober 2006

Rode meekrap weer beschikbaar voor mode-industrie

Maar... om welk gewas gaat het nu? Om meekrap, ook wel bekend onder de Latijnse naam rubia. Het is de producenten te doen om de wortel van de plant. Die wordt gedroogd en vermalen aan de proeffabriek geleverd, waar water en een oplosmiddel het eindproduct compleet maken. En dat is in een notendop de realisatie van het product, dat naar zeggen van directeur Anno Sneep "een uitstekende natuurlijke kleurstof is". Die zich overigens niet beperkt tot rood, maar ook leverbaar is in gradaties oranje en paars. Naast natuurlijk is de kleurstof overigens glanzender dan synthetische varianten en dat schijnt een pluspunt te zijn voor het verven van textiel. Dat is dan ook de markt waar Sneep zich op richt: internationaal en variërend van kleding tot hangmatten.
De coöperatie van Prof. Capelle en consorten, bestaat sinds 1990 onder de naam Coöperatie Rubia. Op dat moment heeft Capelle al voor ogen om de meekrap niet alleen te telen, maar ook te verwerken. Negen jaar na de oprichting van de coöperatie volgt in 1999 een bedrijf: Rubia Pigmenta Naturalia. Sinds dit jaar beschikken Sneep en consorten over een proeffabriek in het West-Brabantse Steenbergen. De 25 participerende boeren concentreren zich in de nabije omgeving op het Zeeuwse eiland Tholen en in Brabant zelf.
De weg die de boeren inslaan, is een duidelijk voorbeeld van de innovaties waar agrarisch Nederland naar zoekt in de krimpende agrarische sector. Het is zelfs een nieuwe stap binnen de herontdekken van oude gewassen, die in lijn ligt met de grote aandacht voor het behoud van eetbare gewassen onder voortdurende "aanjaging" van de slowfoodbeweging in Nederland. P+ is benieuwd wat Nederlandse boeren nog meer in petto hebben!

P+ Webtip: Alles over meekrap