Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 oktober 2006

Ericsson voorziet Nigeria met biobrandstof voor mobieltjes

De netwerken zorgen voor het draadloos verspreiden van telefonie. "Met een vroege adoptie van mobiele netwerken die worden aangedreven door biobrandstof, loopt Afrika voorop met een innovatie die mobiele communicatie betaalbaar en toegankelijk maakt in ontwikkelingslanden", zegt Karel Pienaar, van de MTN Group.
Binnen het pilot-project, ondersteund door expertise en fondsgelden van het ontwikkelingsfonds van de GSMA, zetten Ericsson en MTN eerst basisstations op in Lagos. In een later stadium zullen ook stations opgezet worden in landelijke gebieden van Zuid-Oost en Zuid-West Nigeria. De lokale bevolking wordt bevoorraad met verschillende soorten, lokaal geproduceerde gewassen, die vervolgens in biobrandstof worden omgezet. In de eerste testen worden aardnoten, pompoenzaden, jatropha (flessenplant) en palmolie gebruikt.
"De uitbreiding van mobiele netwerken op het platteland is erg belangrijk voor het bevorderen van de sociale en economische welvaart in ontwikkelingslanden", zegt Rob Conway, CEO van de GSMA. "Met biobrandstof hebben mobiele operators lokaal toegang tot een commerciële en milieuvriendelijke brandstof."
De GSMA en Ericsson gebruiken de bevindingen van de pilot om operators in ontwikkelingslanden te helpen vast te stellen of zij eveneens biobrandstof kunnen inzetten voor hun netwerken. Om het volgende miljard mobiele gebruikers te bereiken, dienen we ons te richten op segmenten van de bevolking die minder te besteden hebben", zegt Bert Nordberg, executive vice-president, sales en marketing bij Ericsson. "Met lokaal geproduceerde biobrandstof kunnen de operationele kosten voor mobiele basisstations aanzienlijk worden verlaagd."
P+ Webtip: Ericsson