Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 oktober 2006

60 Procent wereldbevolking heeft straks water stress

Een extreme stress-situatie is bijvoorbeeld de Huang He River in China. Begin jaren negentig van de vorige eeuw telde deze rivier twintig dagen met een extreem lage waterstand. In 1997 was dit gestegen tot tweehonderd dagen. De rode delen van de wereld mogen volgens het World Resources Institute dan ook aangemerkt worden als crisissituaties. Maar kijk ook eens naar de kaart van Afrika, hoe rood die kleurt. Super stress.
Het internationale bedrijfsleven maakt zich inmiddels zorgen om deze situatie. The National Business Initiative (NBI) en de WBCSD organiseerden een reeks gesprekken met bedrijven. De conclusie hiervan werd neergelegd in het rapport "Business in the World of Water - Navigating a Sustainable Course. WBCSD Water Scenarios to 2025". Belangrijkste argument om hier over na te denken: ondernemingen moeten water als kerntaak meenemen in hun strategisch beleid, willen zij nieuwe economische kansen kunnen aangrijpen. In heel wat (arme) landen is dat alleen mogelijk wanneer er voldoende water beschikbaar is, van goede kwaliteit. De eindconclusie kan zo op een tegeltje: "No water, no business". Dat lijkt logisch, maar de praktijk van nu is: "Doorgaan, totdat de put leeg is."
Interessant is ook dat het nadenken over water al precies dezelfde kan opgaat als het denken over het regenwoud. Wat is nou de werkelijke waarde van een liter schoon Blauw Goud? Anders dan andere grondstoffen, is er niet direct een vervanger voor. Alleen op grootschalige wijze zout zeewater in zoet water omzetten, dat is eigenlijk het enige dat er op zit.
Het Worldwatch Institute deed alweer enkele jaren geleden zelfs een voorspelling over de hoeveelheid beschikbaar zoet water op aarde. In percentages de teruggang in het jaar 2010, per kubieke meter, per inwoner, per jaar, ten opzichte van het jaar 1992.
Algerije - 32
Burundi - 42
Kaapverdische Eilanden - 42
Djibouti - 43
Egypte - 33
Libië - 38
Mauritanië - 42
Rwanda - 46
Tunesië - 27
Saudi-Arabië - 50
Ver.Arab.Emiraten - 50
Israël - 24
Jordanië - 42
Jemen - 46
Nederland - 9
P+ Webtip: Wereldkaart Water Stress