Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 oktober 2006

Nieuwe P+: 2006 Jaar van de Doorbraak Clean Chic

Enkele fragmenten uit de reportage over ontwerpster Rianne de Witte:
"Hoe lang is het geleden dat haar docent op de modeafdeling van de Sint Joost Academie in Breda over ecologische stoffen begon? Dat weet ze nog als de dag van gisteren. Dat was in 1992. Voor Rianne was het meteen een uitgemaakte zaak. Dat was echt iets voor haar. Dicht bij de natuur. Zo groeide ze op, onder de duinen van Zeeland, in Koudekerke. Die oude kostuums uit de Zeeuwse historie, een schatkist van sits, laken en zijde. Haar eigen grootmoeder had ze nog gemaakt, die was ook kleermaakster. Haar moeder, die uit alle mode-decennia mooie stukken bewaarde. Hoe alle materialen tot aan de jaren vijftig zo fraai en heel uit de koffer kwamen. Alles daarna verpulverde in de handen van Rianne. Moest ze daar wel aan meedoen? De wegwerpmode in? Nog meer vervuiling op de wereld veroorzaken?"
"Liet ze ooit iets merken van twijfel? Misschien die ene keer toen ze een feestjurk maakte met een brede riem, waar ze de lijfspreuk van Zeeland op borduurde, in sierlijke letters. Luctor et Emergo. Ik worstel en kom boven. Dat ze zou gaan slagen, dat stond voor haar vast. De mensen zouden toch ooit wel een keer gaan kiezen voor die eerlijke materialen, die zoveel langer meegaan omdat de grondstoffen zonder gif of kunstmest zijn gegroeid? De vraag was alleen: wanneer?"
"En wat had ze nou om mee te werken? Er was in het begin niet veel meer materiaal dan natuurzuivere zijde. Linnen. En natuurlijk de eerlijke katoen van Bo Weevil, ook zo'n pionier. Later kwamen de hennepstoffen van HNF uit Gronau. Nu, pas sinds kort, komen er schitterende nieuwe stoffen en weefsels op de markt. High-tech clean-fabrics. Ze werkt op dit moment samen met Tintex, een Portugese fabrikant die prachtige jerseys maakt van maïs, bamboe en sojabonen. De stoffen zijn vochtregulerend en voelen zacht aan. Super gewoon. Ook zijn deze stoffen niet belastend voor het milieu en beschermen tegen UV-straling. Amazing! De linnen coating waar ze een lang, zwart galajasje van maakte, met een grote, opvallende, zwarte gesp. Ze poseert ermee op het dak van de Expo. In de verte gaan de lichten van de Eiffeltoren aan. Aaahhh Paris!"
P+ Webtip: Clean Chic (PDF)