Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 november 2006

Boomkenner Tudge bepleit aanplant kippenbossen

We citeren zijn boek, een uitgave van Spectrum. "Op dit moment wordt ongeveer de helft van de granen die op de wereld worden verbouwd (en 90 procent van de soja) als veevoer gebruikt. Aangezien mensen van granen (plus enkele vitamines) prima kunnen leven, zijn de dieren onze rivalen geworden. De Verenigde Naties hebben berekend dat tegen het jaar 2050, wanneer de menselijke bevolking waarschijnlijk rond de negen miljard zal liggen, vee een hoeveelheid voedsel zal verorberen die het equivalent is van nog eens vier miljard mensen. Daarmee neemt de belasting van de mondiale voedselproductie dus nog eens met 50 procent toe. Worden dieren echter met gras of onderdelen van bomen gevoed, dan kunnen we ze bij onze voedselvoorziening optellen, aangezien wij zelf geen gras of bomen eten. Er is onderzoek in aantocht om bomen geschikter te maken als veevoer. Dit door verhoging van de voedingswaarde en verlaging van de toxiciteit."
Colin Tudge is dus een groot voorstander van Agroforestry. Eigenlijk is dit al eeuwenoud. Ook in Nederland lieten boeren vroeger heggen staan voor beschutting tegen wind, maar ook om timmerhout te hebben. Nu we over wetenschappelijk onderzoek beschikken, blijken er nog veel meer voordelen te zitten aan het combineren van veehouderij en bosbouw. Tudge schrijft: "In Costa Rica (Midden-Amerika) heeft onderzoek aangetoond dat de melkproductie van tropische koeien met 30 procent kan toenemen wanneer de dieren in de schaduw staan. Traditionele bosbouwers moeten gewoonlijk zo'n dertig jaar wachten voordat ze iets van hun investeringen terugzien. Wanneer ze echter de ruimte tussen de bomen gebruiken om andere gewassen te telen, waaronder waardevolle specerijen en medicinale planten, dan kunnen ze zich al op korte termijn van een inkomen verzekeren."
Mooi standaardwerk van ruim 500 pagina's. Deze Brit heeft de gave om over bomen de mooiste anekdotes te vertellen. Wie het boek koopt heeft meteen een compleet overzicht over de grootste bomenfamilies op deze aarde. Plus heel wat leuke weetjes, zoals de vraag: wat is de oudste levende boom op aarde? Of: wat levert die rare holle baobab allemaal wel niet op aan producten? We pakten er wel de Capitool Veldgids "Bomen" bij, om toch nog eens te kijken hoe de 100 meter hoge sequoia er uit ziet. Of de omstreden eucalytus uit Australië, die bij een verkeerd aanplantbeleid zoveel grondwater wegzuigt, dat andere bomen en planten kunnen verdrogen. In het boek van Tudge zelf ontbreken kleurenafbeeldingen. En toch: een standaardwerk! Fascinerend. (Spectrum, ISBN 90 274 8468 6)
P+ Webtip: Britse kippenbossen