Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 november 2006

Rotterdam Airport biedt kleine crimineeltjes diploma

In totaal ontving Start Foundation 52 voordrachten uit heel het land. De voordachten waren onderling zeer verschillend: Een fietsenmaker die zich inzet om doelloos rondhangende jeugd terug naar school of naar werk te krijgen. Een groep werkzoekenden die een eigen stichting opgericht hebben en elkaar aan werk helpen. Een ervaren ondernemer die ondernemers in spé vanuit de uitkering aan een eigen bedrijf helpt.
Rotterdam Airport was de jury van het Compliment opgevallen door de projecten MarokKans en Ban Sigui. De jury vond Rotterdam Airport uitstekend passen in het criterium "onbaatzuchtig". De luchthaven heeft nu eenmaal een andere kerntaak dan het vervullen van arbeidsactivering voor een lastige doelgroep. "Een commerciële organisatie laat hier zien hoe commercieel ondernemerschap te combineren is met maatschappelijke doelstellingen", vond de jury. Verder waren de mensen achter het Johan Stekelenburg Compliment gecharmeerd van het feit dat de werkprojecten zich op meerdere doelgroepen richten. Geen softe aanpak, maar eisen en regels stellen. Er werd een groot beroep gedaan op de eigen motivatie van deelnemers. Toch haalden alle 40 Antilliaanse deelnemers de eindstreep en dus: het diploma. En wat hadden ze gedaan? Vijf weken lang kregen de cursisten alle facetten van werk op een luchthaven te zien, van catering tot "marshallen": het binnenloodsen en naar de plaats begeleiden van een vliegtuig, met behulp van de twee "pingpongbats".
De Rotterdamse wethouder van Sociale zaken en werkgelegenheid, Dominic Schrijer, is ook zeer tevreden met het initiatief van Rotterdam Airport. Op een website van Antillianen zei hij: "Met te veel Antilliaanse jongeren in Rotterdam gaat het niet goed. We moeten ze erbij halen om arbeidsritme op te doen en zelfvertrouwen te krijgen, zodat ze hun talenten kunnen benutten."
En de cursisten zelf? Een van de meisjes "Ik heb al een beveiligingsdiploma, dus met de modulen op dat gebied kon ik zelf meer: inchecken met de röntgenmachine, bagagecontrole, visitatie... Ik hoop dat die ervaringen mijn kansen op een baan vergroten."
P+ Webtip: Start Foundation