Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 november 2006

G-xchange maakt GSM-bankieren mogelijk

In de Amsterdamse Beurs van Berlage werd deze week door NFX, het samenwerkingsverband tussen Nederlandse banken en overheid, een conferentie georganiseerd over het verbeteren van toegang tot financiële diensten. De Filippijnse Rizza Maniego-Eala, directeur van een zeer succesvol bedrijf in mobiele bankproducten, was een van de sprekers. Eala's bedrijf G-xchange is een 100 procent dochteronderneming van Globe Telecom, een van de grootste spelers op de markt van mobiele telefonie in de Filippijnen. Dankzij het door Eala ontwikkelde G-cash, financiële software voor de mobiele telefoon, kunnen miljoenen Filippino's nu met een simpel sms-bericht geld overmaken, rekeningen betalen of bijvoorbeeld een lening aanvragen.
Een Filippino die gebruikt wil maken van G-cash heeft slechts een mobiele telefoon nodig. Daarmee stuurt hij een sms-bericht naar G-cash, die vervolgens zijn identificatie controleert en formulieren laat invullen. "In feite werkt dit dus net zoals bij het openen van een echte bankrekening", legt Eala uit, "met het verschil dat hij nu een elektronische portemonnee heeft in plaats van een gewone." De transactiekosten zijn met 2 dollarcent per overboeking bijzonder laag. Dit maakt bankieren via de mobiele telefoon meteen een goed alternatief voor de Filippijnse immigranten die nu vaak via kostbare money transfers geld overmaken naar familie in hun land van herkomst.
De nadelen van mobiel bankieren laten zich ook raden. Verlies of diefstal van je mobiele telefoon en fraude zijn de belangrijkste kwetsbaarheden van dit systeem. Het eerste is op te lossen door een telefoonnummer te bellen waardoor de mobiele diensten meteen worden geblokkeerd. "Fraude wordt zoveel mogelijk ondervangen door het anti-fraude systeem van het Telecombedrijf en de 'know your customer'-regels worden toegepast", aldus de Filippijnse directeur. "We hebben inmiddels een aantal prijzen mogen ontvangen voor ons systeem. In 2005 kregen we zelfs een GSM Award, een soort Oscar voor onze branche!"
P+ Webtip: NFX over mobiel bankieren
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier