Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 november 2006

Europeanen raken pesticiden in hun eten zat

Geef ons heden ons dagelijks brood... We beginnen met het grote onderzoek naar gifresiduen van de Europese Unie, dat eind vorige week uitkwam. Er is een toename te zien van de hoeveelheid verschillende gifstoffen, ook al blijven die onder de Europese norm. Uit het onderzoek van de EU blijkt zelfs dat 2,7 procent van de potjes babyvoeding al gifresten bevat, boven de wettelijk toegestane hoeveelheid. Zo lopen de allerjongsten kans om een achtvoudige hoeveelheid methamidophos binnen te krijgen, als ze vaak sla krijgen. Dat is een insecticide die niet heel erg goed is voor het jonge zenuwstelsel. Volwassen die erg van aardbeien houden, krijgen ook nogal wat gifresten binnen, als ze een beetje pech hebben. De EU waakt er echter voor om direct voor gezondheidsgevaar te waarschuwen: dit is lastig, zo niet onmogelijk te bewijzen.
Het rapport leidde desalniettemin meteen tot commentaar van achttien milieuorganisaties uit veertien verschillende landen. Vooral de supermarktketen Lidl moest het ongelden. Want: vooral daar wordt het gehalte aan toegestane gifresten overschreden. Duitse consumentenorganisaties troffen de ergste gevallen van chemische vervuiling bij de Lidl aan, waaronder op druiven. De milieuorganisaties bevelen de supermarkten aan meer Fair Trade-producten in hun schappen te introduceren. Ook P+ en ICCO ontdekten eerder dit jaar bij een eigen vergelijking tussen gifresiduen in ananassen verschillen tussen reguliere merken en de Fair Trade producten. Dat komt ook omdat de Fair Trade-boeren uit zelfbescherming verboden wordt een aantal giffen te gebruiken.
Europeanen beginnen de gifresten beu te worden. Het blijkt nog niet eens zozeer uit hun koopgedrag. Maar wanneer hun mening wordt gevraagd, stelt 63 procent dat er bezorgdheid bestaat over de residuen in fruit en groenten. Dit blijkt uit de Special Eurobarometer Risk Issues van de Europese Commissie, van februari 2006.
In Engeland voorstelt Datamonitor Forecast dat deze zorg in ieder geval wel bij Britten tot een veranderd koopgedrag gaat leiden. Ook omdat verse onbespoten groenten en fruit "superieur" smaken, volgens het bureau. De omzet zal stijgen van 1,6 miljard Britse ponden vorig jaar tot 2,7 miljard ponden in 2010. Ook in Nederland is een opwaartse beweging te zien, hoewel het totale percentage aan biologische voeding nog steeds niet meer is dan een paar procenten.
P+ Webtip: EU-rapportage over pesticiden in groenten en fruit