Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 november 2006

Nederlandse loodgieter voorkomt besmetting legionella

Ieder jaar sterven er mensen aan de gevolgen van een besmetting met de Legionellabacterie. In 1999 werden in Nederland op één dag tweehonderd mensen ziek en stierven 32 van hen na een bezoek aan de bloemenweelde op de Westfriese Flora. Sindsdien zoeken bedrijven nog naarstiger dan daarvoor naar een doeltreffende en eenvoudige oplossing om leidingen Legionella-vrij te houden.
Kostanje bedacht het ultieme systeem - Legiofreewater - dat goedkoop, doeltreffend en eenvoudig is. Het geheim van de smid verklapt Kostanje niet, maar hij is in staat om zijn systeem zowel in bestaande als nieuwe leidingen aan te leggen. Het gaat om een thermisch systeem, dat koud water koud houdt, warm water warm en langdurige stilstand voorkomt. Daar houden de Legionellabacteriën namelijk helemaal niet van. Bovendien zorgt stroom van 42 Volt ervoor dat de bacteriën onherstelbaar op hun donder krijgen.
Het systeem is koren op de molen van het ministerie van VROM, dat al jaren de voorkeur geeft aan thermische desinfectie, boven achtereenvolgens fysisch, elektrochemisch en chemisch beheer. En okay, Korstanje ontwikkelde meer dan een lullig draadje. Want er hangt ook een geautomatiseerd systeem aan, dat controles uitvoert en de veiligheid garandeert. Dat scheelt personeelskosten. Bovendien stelt Legiofreewater - het bedrijf dat de uitvinding in de markt zet - dat de methode sterk waterbesparend is ten opzichte van andere technieken. Daarnaast bedragen de kosten niet meer dan één procent bedragen van conventioneel thermisch reinigen. En... het redt ook nog eens mensenlevens. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.
De genomineerden voor de prijs worden jaarlijks voorgedragen door zestien verschillende milieutijdschriften in Europa. Andere Nederlandse genomineerden waren Philips met een lichtinnovatie voor straatlantaarns en Paques dat vernieuwende anaërobe waterreiniging ontwikkelde.
P+ Webtip: Legiofreewater