Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 november 2006

Unilever beste inkoper van heel Nederland

De VBDO hield 32 AEX-bedrijven tegen het licht die een productieketen hebben. Financiële concerns, ICT bedrijven en uitzendorganisaties bleven bijvoorbeeld buiten schot omdat die minder te maken hebben met toeleveranciers. Unilever scoorde op de meetlat 25 van de maximaal 39 te behalen punten. De andere drie bedrijven scoorden slechts één of twee puntjes minder. "Deze vier staken echter met kop en schouders uit boven de rest"‚ aldus juryvoorzitter Jan van der Kolk, ex-KPMG. Unilever onderscheidt zich met name op het punt dat het actief is in de totale keten.
Volgens de VBDO is het op orde zijn van de productieketen van toenemend belang omdat bedrijven steeds meer uitbesteden. Dat brengt grote bedrijfsrisic'‚s met zich mee. Welk gerenommeerd concern wil bijvoorbeeld betrapt worden op kinderarbeid of ernstige milieuvervuiling bij een van de leveranciers. Dat kan leiden tot een consumentenboycot of inzakkende aandelenkoersen. "Ketenbeheer is good for business"‚ zei David Green namens Shell. Voor dit energiebedrijf is ketenbeheer vooral het beheersen van veiligheid. Tijdens de bouw van grote productiefaciliteiten vallen er soms mensen naar beneden. Shell helpt in arme landen ook roekeloos rijgedrag met tankwagens af te leren, door chauffeurs op cursus te sturen die een wat al te "lokaal rijgedrag" vertonen. Green: "Als er een grote productiefaciliteit wordt geopend waar vooral alleen mannen werken, geven we ook voorlichting over HIV/aids. Er is altijd het risico dat zich in de buurt besmette prostituees bevinden. En zelfs als het toch mis gaat, geven we besmette mannen medisch hulp."
Philips meldde bij monde van directeur Duurzaamheid Henk de Bruin dat het aantal "suppliers" in twee, drie jaar is teruggebracht van zo'n 50.000 tot zo'n 25.000 ondernemingen. "Dat is voor ons beter te beheersen. We hebben een relatief lange keten, die soms erg complex is. Wij moeten onze toeleveranciers in korte tijd iets leren, waar wij in Europa honderd jaar over hebben gedaan. Vaak ook in landen waar er wel wat beschermende wetgeving is, maar geen overheid die toeziet op de uitvoering daarvan."
Het juryrapport van de VBDO biedt een fascinerend inzicht in de moeite die grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen nemen op het gebied van ketenaansprakelijkheid. Duurzame inkoop wordt de komende jaren een van de belangrijkste MVO-thema's. Al was het alleen maar omdat de Rijksoverheid in 2010 voor 100 procent duurzaam moet gaan inkopen. Met deze opdracht van de Tweede Kamer aan de regering is een bedrag gemoeid van ruwweg 30 miljard euro per jaar. Ook de Europese Unie draagt lidstaten op te controleren of kantoorartikelen, diensten en gebouwen wel verantwoord zijn geproduceerd.
P+ Webtip: Rapportage Ketenbeheer