Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 november 2006

Merrill Lynch: markt landbouwgif groeit al tien jaar niet

Het rapport van Merrill Lynch is getiteld: "A view from Wall Street". Het is opgesteld door beleggingsanalist Stephen Byrne. Hij constateert dat de Research and Development-afdelingen van de gifproducenten er niet in zijn geslaagd met producten te komen die de totale marktomvang hebben vergroot. Hij noemt de winsten "weak". De gemiddelde kosten van research-afdelingen, die gemiddeld 10 procent van de verkoopkosten bedragen, acht hij niet gerechtvaardigd. Zoveel nieuwe producent zijn er niet op de markt gekomen. Het gif Glyphosate van Monsante, de allergrootste onkruidverdelger van Noord-Amerika, is al in 1974 op de markt gebracht. Zelfs de cyclische lijn van verkoop laat een steeds dieper dal zien, als het om de winsten gaat. Alleen de producenten van biotech groeiden de afgelopen jaren nog vrij constant. Hun bijzondere positie: zij leveren niet alleen het gif, maar ook het zaad. Bijvoorbeeld Monsanto is van oorsprong een zaadleverancier, die nu een combinatie aanbiedt van genetisch gemanipuleerde gewassen en bestrijdingsmiddelen die daarop zijn aangepast. Merrill Lynch maakt duidelijk dat de chemische landbouwsector nog steeds wel winst maakt: de grootste Synergenta zelfs 8 miljard dollar in 2006.

Zou de landbouwsector dan toch op zoek zijn naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen? Is dit de volgende stap in de ontwikkeling van precisielandbouw, die steeds minder gif en steeds minder kunstmest gebruikt? Albert Fischer van Plant Health Care plc denkt van wel. Tegen P+: "Onze groeicurve loopt niet "flat". Eigenlijk beginnen we pas. We zijn een aantal jaren te duur geweest voor de zogenaamde "Row Crops", de gewassen op rij waar de wereld zich mee voedt en mee kleedt: maïs, soja, katoen, aardappelen en tarwe. Dat moet goedkoop, want de opbrengsten zijn laag. Onze oplossing is nu de zaden van een coating te voorzien. Dat is de grote kunst: om de natuurlijk in de grond aanwezige goede schimmels te activeren. Die coating noemen wij intern "viagra", het stimuleert zaken die in potentie al aanwezig zijn en voor bescherming en extra groei van de plant zorgen. Dat is iets anders dan gif, wat alleen maar dood maakt."
De "residuvrije-producten" van Plant Health Care worden nu vooral nog in de Verenigde Staten gevonden, hoewel er volgens Fischer ook al productievelden met groenten zoals sla en aardbeien zijn in Nederland, landbouwgewassen waar te vaak hoge concentraties gifresten in worden aangetroffen. Maar ook zijn de producten in gebruik bij onderhoud van golfbanen en sportvelden.
P+ Webtip: Plant Health Care