Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 november 2006

Costa Rica kan autorijden op bananenafval

De biobrandstof wordt onttrokken uit het afvalproduct van de bananenindustrie: pinzote genaamd. Dit is de dikke groene stam die aan het uiteinde van de bananenplant de bananen bundelt. Om een banaan te oogsten, wordt de hele plant omgehakt. Dit heeft als voordeel dat nieuwe spruiten voldoende zonlicht krijgen om zich te ontwikkelen tot nieuwe bananenbomen, die negen maanden later weer diezelfde bananentros dragen.
Mario Araya constateerde dat de pinzote veel meer in zich had dan alleen de drager van de banaan te zijn. Die stam is goud waard, aldus de uitvinder. Op een presentatie in het Caribische kustplaatsje Puerto Viejo zei hij: "Als we het sap ontrekken uit de pizote houden we de vezels over. Van elke kilo pinzote is 100 gram vezels bruikbaar. Dit is de basis om Klean Air Fuel van te maken. Elke benzine of diesel motor kan zonder wijzigingen of technische aanpassing gebruikt worden voor KAF. U kunt het product toevoegen zoals u zelf wenst: puur of gemengd met benzine. KAF kan ook zowel met benzine als met diesel vermengd worden."
De rekensom van Araya: "Op een hectare van een bananenplantage groeien tweeduizend bananenbomen. Samen zijn die goed voor 200 gallon biobrandstof per jaar (200 x 3.6 liter)." Araya verwacht dat KAF zonder meer een kans van slagen heeft, omdat zij die deze brandstof tanken dit niet uitsluitend uit milieuoverwegingen hoeven te doen. Met een prijs aan de pomp van bijna de helft van de huidige brandstofprijzen, kan straks iedereen zich veroorloven zich in te zetten voor een beter milieu, zonder daar economisch nadeel van te ondervinden. Op basis van zijn huidige berekeningen verwacht Araya zijn nieuwe brandstof in Costa Rica voor $2,38 per gallon voor diesel en $3,00 voor benzine, af te zetten.
Hoeveel duizenden hectares bananenplantage telt Costa Rica? In december 2004 was het areaal 42.255 hectare. Voor Dole en Chiquita zou een mooie kans zijn om werkelijk iets te doen om van hun eeuwige image van gifboeren af te komen. Nog steeds is de bananenindustrie de grootste verbruiker van gifstoffen van het hele land. Om heel Costa Rica op "Klean Air Fuel" te laten rijden, moeten er nog wel wat extra plantages hemp bij.
P+ Webtip: Website auteur Edsart Besier
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier