Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 december 2006

Hoe Amerikanen een groene trouwerij organiseren

Het boek "Organic Wedding" is 192 pagina's dik. Vol met foto's en tips die je niet op het web vindt, zo belooft de website. Er was slechts een vrouw nodig om een goed idee in deze huwelijksservice om te zetten: Michelle Kozin. Een klein marktonderzoekje leerde haar dat er in de VS elk jaar 2,4 miljoen mensen trouwen. De huwelijksindustrie is er goed voor een jaarlijkse omzet van 70 miljard dollar. En niemand die milieubewuste burgers ("Cultural Creatives") hielp om hun feest duurzame accenten aan te brengen met een mix van nieuwe ecologische producten en authentieke traditie.
Het lijstje dat ze opstelde is ook zo heerlijk Amerikaans praktisch. Kozin heeft bijna voor alles al wel groene alternatieven gevonden. Hoewel: ze maant eerst tot bezinning, al meteen bij de planning en de begroting. Kozin adviseert eerst eens even na te denken of je wel mee wil doen in die excessieve geldsmijterij. Ze vraagt jonge echtparen eerst de consumptie quiz te doen bij het Center for a New American Dream.
Toch maar doen? Dan presenteert ze tal van adreslijsten. Waar koop je de taart? Waar pakt de bruid nog een schoonheidsbehandeling? Welke specialiste verzorgt de make-up waar geen dierproeven aan te pas zijn gekomen? Waar koopt het stel de drank in? Wie kan de catering verzorgen? Waar bestel je de onbespoten bloemen en het bruidsboeket met wildbloemen? Welke cadeaus vraag je aan de gasten voor het huis, dat je ook zo duurzaam mogelijk wilt inrichten? Zijn er mooie restaurants waar je het feest kunt geven? Welke huwelijksfotograaf heeft oog voor duurzame aspecten, omdat hij of zij de plaatsen kent die een bijzondere natuurwaarde hebben? En bij het ontwikkelen van zijn filmmateriaal minder chemicaliën gebruikt? Is er een dominee of priester die een kerkelijke inzegening wil verzorgen en gevoel heeft voor een duurzame leefstijl?
Nederland biedt in ieder geval wel een trouwring van groen goud, van Flamingo. Helaas werkt de website nog steeds niet, ook al staat Oro Verde er nu wel op genoemd.
P+ Webtip: Organic Weddings