Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 december 2006

Indiaanse Xavante Amazonedans nu als ringtone

De Xavante indianen, waarvan er nog tussen de 2.500 en 3.000 in leven zijn, behoren tot de taalgroep Gé. Sinds de Xavante, wonend tussen de Rio das Mortes en Rio Xingu, in 1954 ontdekt zijn, hebben zij geleidelijk hun nomadenbestaan opgegeven. Zij bedrijven voornamelijk de landbouw en wonen in cirkelvormige dorpen in de open savanne. Hoewel zij van vlees houden, leven zij hoofdzakelijk van noten, fruit en wortelen. Zij leven in stamverband, die weer zijn onderverdeeld in clans. Een man is verplicht te huwen buiten zijn eigen clan en polygamie is toegestaan, hoewel dit recht voornamelijk door de hoofdman wordt uitgeoefend. De indianen zijn arm.
Hun traditionele liederen blijken echter een hit. Voor 1.40 dollar zijn ze te downloaden bij de grote Braziliaanse mobiele telefoonaanbieders, die zelf ook een stukje van de winst afromen. Toch bleef er nog genoeg over om honderd Xavante van een nieuwe bron van inkomsten te voorzien, de afgelopen maanden.
Het idee is van een hulporganisatie die luistert naar de naam Cidade Movel. Gilson Schwartz is er de coördinator en hij zoekt met de indianengemeenschappen naar nieuwe bronnen van inkomsten."Wij willen een businessmodel met sociale inhoud voor de mobiele telefoonindustrie ontwerpen", zei hij. Schwartz is gasthoogleraar digitale informatie aan de universiteit van Sao Paulo. Hij is ook directeur van de Stad van Kennis, een instituut voor baanbrekende studies.
De NPS maakte eerder ook opnamen met deze indianenstam in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het lied "Da Silva et o"bestaat vooral uit agressieve klankstoten. Inderdaad perfect om tijdens een niet al te best verlopende vergadering op te klinken, wanneer je vergeten bent je mobieltje uit te zetten.
P+ Webtip 1: Opnamen Xavante
P+ Webtip 2: Ringtones Braziliaanse Amazone indianen