Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 december 2006

Het papierloze kantoor: de eeuwige belofte?

Xerox stond trouwens aan de wieg van het papierloze kantoor. In een artikel in Business Week uit 1975 voorspelde wijlen dr. George A. Pake, oprichter van het Palo Alto Research Center (PARC) en leider van het Xerox' research programma, al dat in 1995 veel documentbeheer electronisch zou gaan. Wat hij vóór zich zag, was een 'TV terminal met een toetsenbord waarmee ik documenten uit files kan oproepen door een toets in te drukken", zo haalt 'Christian Science Monitor' hem aan.
De hoogtechnologische belofte werd de volgende twintig jaar niet ingelost. Oude gewoontes sterven langzaam. CEO's die papier tegenwerkten of zelfs uit het kantoor wilden verbannen, kwamen er tot hun verrassing achter dat werknemers het tóch de werkvloer binnensmokkelden. En ook nu nog slaat een groot deel van de ondernemingen hun gegevens in papieren vorm op. Soms draait men zelfs de e-mail uit...
Langzamerhand gaan bedrijven echter inzien dat het wel degelijk loont minder papier te verbruiken. Frank van der Tang, tot voor kort MVO manager bij (ICT) dienstverlener Ordina: "bij Ordina hebben we 'multifunctionals' ontwikkeld waarmee werknemers alle vormen van documentbeheer kunnen uitvoeren, van printen en scannen tot fax en e-mail. De apparatuur is zó ingesteld dat dubbelzijdig wordt afgedrukt. Maar ook met andere soorten en kleinere maten kan je tientallen procenten op je papierkosten besparen, heeft de Rabobank gemerkt."
Ordina, Work on Progress en ENVIU - jonge professionals die bekend werden door hun duurzame danceclub - komen voor de jaarwisseling met de website paper-cut. nl om minder papier te gebruiken. "Het is vooral een hele praktische site, met tips en suggesties als geprint papier als kladpapier toe te passen. Of je loze abonnementen binnen het bedrijf opzeggen", aldus Van der Tang die erop wijst dat je tot 50 procent op papier kan besparen zolang je er maar bewust mee bezig bent. Toch zal het decennia duren voordat het papierloze kantoor van Xerox voorman George A. Pake gemeengoed is geworden.
P+ webtips: netwerk van en voor jonge MVO professionals
eenvoudig papier besparen (vanaf Kerst 2006)