Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 december 2006

Beleggen in arm Afrika met SNS Fundcoach

Het HQ Fonder Afrikafonds belegt niet voor de volle 100 procent in grondstoffen. De grootste deelneming is in de Standard Bank Group, voor 10,3 procent. Op de tweede plaats komt Sasol, een Afrikaanse oliemaatschappij met een deelneming van 9,6 procent. Pas dan komt het bedrijf Gold Field, met 8,3 procent. In Biliton wordt voor 5,2 procent belegd. Er is ook een geografische verdeling beschikbaar.
. Zuid-Afrika: 73,1 procent . Egypte: 8,2 procent . Kenia: 5,5 procent . Nigeria: 4,6 procent . Namibië: 2,8 procent . Zambia: 1,6 procent En verder nog een stevig percentage in Zweedse liquide middelen.
Het totale belegde vermogen is volgens opgave 120 miljoen Zweedse kronen, omgerekend grofweg 13 miljoen euro. Nieuwe beleggers moeten bij SNS Fundcoach minimaal 500 euro inleggen, ofwel minimaal 50 euro bij maandelijks beleggen.
Op de website van SNS Fundcoach staan nog geen rendementsgrafiek. Die is wel te vinden op de site van de aanbieder van dit bijzondere fonds HQ Fonder, opgericht door Fredrik Colliander, die nu tien jaar professioneel belegger is. De Zweedse beleggers die vorig jaar mei instapten, staan nog steeds op verlies. Maar dat verlies was eerder dit jaar groter. Op de website van SNS Fundcoach zien we echter dat de koers op 9,55 staat, dus bijna terug op de openingskoers van 10 Kronen. Grappig, een aandeel kost dus afgerond een euro.
Nog een kleine zoektip, voor wie de website van SNS Fundcoach bezoekt. Zoek op de homepage de zoekmachine met de naam: "Zelf fondsen selecteren". Selecteer daar in het rolmenu "Fondsaanbieders": "HQ Fonder". Daar staan de twee fondsen die zich vanuit Zweden richten op de grondstoffenmarkt en uitgaat van de grote honger van China.
P+ webtip 1: SNS Fundcoach
P+ webtip 2: Het Zweedse Afrikafonds