Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 december 2006

Windwandelbrug: creatief met windenergie

Volgens 'Bright' - een techlifestyleblad dat sinds een nummer of dertien in boekhandel en kiosk te koop is - gaat windenergie er met het jaar mooier uitzien. Want wie in het land van duurzaam ondernemen kent inmiddels niet de Darreus turbine, badinerend ook wel de 'slagroomklopper' genoemd? Hij staat bijvoorbeeld op een kantoorgebouw in Wijk aan Zee en genereert op die plaats zelfs meer stroom dan in het open veld.
'Bright' maakt vervolgens een uitstapje naar de Gouden Eeuw. Dat waren immers hoogtijdagen voor windenergie in Nederland. Al rijke Amsterdamse kooplieden en handelaars zochten toen naar nieuwe aantrekkelijke investeringen. En vonden dat vooral in de drooglegging van Hollandse meren waarvoor ze honderden windmolens lieten plaatsen (de schilder Jacob van Ruysdael werd er, volkomen terecht, beroemd door).
In zo'n mooi, oudhollands zeegezicht projecteert 'Bright' nu een futuristische windboom, vele malen groter dan de monumentale kerk van het stadje. Aan geluidsoverlast en gezichtsbelemmering gaat het blad gevoeglijk voorbij (wel eens gehoord dat grote industriële complexen daarvan hinder ondervonden?). "Nederland wil toch steeds maar bergen maken. Waarom geen elektrische bergen? Van horizonvervuiling naar monumentale geste: de productie van energie wordt 'heroïsch'", laat het techblad bijna overoptimistisch weten.
Helemaal bijzonder wordt het volgens 'Bright' met de 'Wind Tunnel Footbridge' - of 'windwandelbrug' in normaal Nederlands - van Michael Jantzen. De brug bestaat uit staal en aluminium. En uit vijf windturbines die door de wind op verschillende snelheden draaien. Bright: "Zo produceren ze naast energie ook geluid. De brug doet het het best op plekken waar de wind tussen twee volumes door komt zeilen. Ik kwam op vakantie het ideale plekje tegen. In Nederland is dat al gauw tussen twee daken. De hoogte wordt zo de extra attractie. Dus: ogen dicht en gaan!"
P+ webtip:'Bright' over wind