Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 december 2006

Triodos bank wil specificatie 30 miljard inkoopbudget overheid

Matthijs Bierman schrijft in zijn column 'Drempels opblazen' in P+: "Zo'n bedrag van dertig miljard euro is zo overweldigend groot, dat je het bijna niet serieus neemt. Kan de overheid ons de specificatie daarvan geven? Als de overheden ook aan biologische catering denken, is het belangrijk te weten hoeveel geld daarmee gemoeid is. Zeker de biologische sector heeft even tijd nodig. Die drie jaar is zo voorbij. De spade moet dit voorjaar al de grond in."
Volgens Bierman wordt in de voorbereiding op het inkoopbeleid niet aan de leveranciers gedacht: "De aandacht van de overheid is nu vooral gericht op het managen van het veranderingsproces van de overheid zelf. Naar mijn gevoel moeten tegelijkertijd ook de leveranciers bijgepraat worden. Anders zitten we straks nog met inkopende ambtenaren die klagen dat ze wel duurzaam willen aanschaffen, maar hun duurzam spullen niet kunnen krijgen. Dat zou eeuwig zonde zijn. Zelfs kroonprins Willem-Alexander heeft gezegd dat hij zijn eigen hofhouding in 2010 voor de volle 100 procent duurzaam wil hebben. Het kan toch niet zo zijn dat het de koninklijke familie niet gaat lukken, omdat Nederland verrast wordt door een te grote vraag naar duurzame producten en diensten?"
MVO Nederland en P+ brengen in een Special in kaart hoe het duurzame inkoopbeleid tot stand is gekomen. Ook presenteert MVO Nederland de allerlaatste versie van de "pakketten" zoals die nu zijn samengesteld. Bedragen of zelfs grove schattingen van bedragen ontbreken echter nog. . Bedrijfskleding . Bouwen en huisvesting . Bussen . Catering . Congressen, beurzen . Diensten . Energie . Groenvoorziening . Kantoorinrichting . Kantoormachines . Papier . Schoonmaak . Terreinbeheer . Transport en mobiliteit . Wegen
P+ webtip: MVO Nederland Special over Ketenmanagement