Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 december 2006

Foodies: Kerstdiner van vergeten groenten

Al kokende en etende gingen de gedachten naar de trend: "act global, buy local". Koop zoveel mogelijk groenten en agrarische producten uit eigen omgeving. Het spaart heel wat vervoerskosten uit en is een stimulans voor de Nederlandse boerenstand om bijzondere gewassen te telen en te verwerken tot smakelijke en verse eindproducten.
Hummels, tijdens het koken: "Die uitwisseling van culturen vind ik ook erg belangrijk. Maar we zijn zo doorgeslagen, dat we soms alleen nog maar lekker vinden wat van ver komt. En dat we het niet meer de moeite waard vinden te eten wat we hier heel gewoon in onze eigen tuin kunnen verbouwen. Ook met kerst."
Nijskens: "Ik vind kerst fijn met je familie. Alle broers en zussen maken dan iets, dat wordt dan bij elkaar gebracht. Ik vind het dan leuk om een pastinaakpotje te maken, of een aspic van aardpeer. Gevoelsmatig zeg ik dan: dat is beter dan geïmporteerde aardbeien te gaan zitten eten. Maar ik kan niet goed aangeven waarom."
Hummels: "Waarom moet je per se een geïmporteerd product eten met Kerst? Dat is ook geen uitwisseling van culturen. Als je inderdaad zo'n uitwisseling wilt, zorg er dan voor dat iemand aan tafel komt uit Suriname, met de eigen streekproducten uit dat land. Dan is er echt een ontmoeting. Maar om nou die framboos duizenden kilometers te laten reizen, om op jouw bordje neer te leggen, nee."
Nijskens: "Maar als nou een arme boer uit pakweg Marokko daar een inkomen mee heeft? Dan ben ik toch weer genegen om te zeggen: ja!"
Hummels: "Die framboos komt daar oorspronkelijk niet vandaan. Zou hij er niet veel beter mee zijn als we iets ruimer zouden denken over de fantastische producten die hij zelf produceert? Vruchten. Gierst. Heerlijk. Laten we dat dan klaarmaken."
P+ webtip: Foodies coverartikel P+