Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 januari 2007

Seinen belooft energievrije starterswoning voor 140.000 euro

Directeur Henk Seinen van Seinen Nieuwbouw in Leeuwarden maakte internationaal furore met een serie van 24 woningen in Zwaagwesteinde die nauwelijks energie gebruiken: 0,2 EPC daar waar het wettelijke niveau 0,8 EPC is. (EPC = energie prestatie coëfficiënt)
De woningen kennen een oppervlakte van 460 kuub, tellen 250 vierkante meter tuin en kosten niet meer dan 150.000 euro, vrij op naam. De kopers wordt bovendien een exclusieve satelliethypotheek aangeboden, waardoor de kosten voor de milieumaatregelen buiten het woonquotum blijven. De netto woonlast komt daardoor op slechts 450 euro per maand. En dat voor een kast met vijf slaapkamers. De gemeente werd voor deze gedurfde innovatie door de provincie Friesland beloond door een verruiming: er mag nog meer gebouwd worden. Seinen zelf ontvangt wekelijks delegaties van andere Nederlandse gemeenten: "Maar ook bezoekers uit Japan, de Verenigde Staten en Duitsland." Hij ontving jaren op rij prijzen van SenterNovem, voor zijn innovatieve bouwmethoden.
Kan hij zijn huzarenstukje ook in de Randstad herhalen, waar de grondprijs een stuk hoger ligt? Seinen: "Sterker nog, we weten de EPC inmiddels al terug te brengen tot 0,01: op een project in Utrecht. Inderdaad, de grondprijs is hoger dan in Friesland, maar de problematiek ligt ook anders. De Randstad moet starters een toekomst bieden. Dat moet kunnen voor 130.000 tot 140.000 euro. En dan werkt een gemeente mee aan een woningbouwproject waar zonneboilers en zonnepanelen, een warmtepomp en warmtewisselaars voor de energie zorgen. Wanneer je er nog een generator voor biodiesel bijzet, is het is zelfs mogelijk om een volledig klimaatneutrale nieuwbouwwijk te zetten. En die los te koppelen van het elektriciteitsnet."
Bij bestaande bouw wist Seinen samen met woningbouwcorporaties dusdanige maatregelen te treffen, dat de energierekening met 600 tot 700 euro op jaarbasis omlaag ging. Nederlanders betalen al gauw 2000 euro om hun huis van warmte en licht te voorzien.
P+ webtip: Seinen Nieuwbouw