Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 januari 2007

Ambtenaar gebruikt 57 kilo papier per jaar

Uit de vergelijking van Stimular blijkt dat woon-werkverkeer (26,3 procent) en werk-werkverkeer (24,6 procent) bij elkaar de helft van de totale milieubelasting van de overheidsorganisaties vormt. De percentages zijn zelfs hoger dan het elektriciteitsgebruik om het gebouw te verlichten. Ook de post brandstof voor verwarming is stukken lager.
De gemiddelde ambtenaar rijdt dus 7.400 kilometer per jaar. Is dat teveel? Van Engelen: "Reiskosten zijn extra inkomsten voor medewerkers. Dat zijn dingen waar men nooit bij stilstaat. Ook al voeren gemeenten op papier beleid om openbaar vervoer te stimuleren. Gemeenten hebben niet echt een directeur die er bovenop zit. Je ziet nogal eens dat de gemeenteraad er zelfs over moet beginnen. Het is een merkwaardige situatie, want voor bedrijven zijn het vaak gemeenten die over zuiniger energiegebruik beginnen. Maar wie controleert zichzelf?"
Onderzoekster Willemien Troelstra vult aan: "Soms wonen medewerkers te ver weg en is de optie OV- onaantrekkelijk. Soms zijn er gemeenten met ver uiteenliggende woonkernen. Te ver ook om op de fiets te komen. Soms zijn er andere verplichtingen, zoals kinderen naar een kinderdagverblijf brengen. De oplossing zit toch in het stimuleren van een goed fietsgebruik. En in het aannamebeleid."
Maar het werk-werkverkeer dan? Hoe is dat te minderen? Onderzoekster Troelstra: "Gemeenten stimuleren op papier wel vaak het gebruik van fiets en openbaar vervoer. Maar wie een bedrijfswagen tot de beschikking heeft, zal niet zo snel voor de kleine ritjes de gemeentefiets pakken. Ook niet in de stad, waar ook het openbaar vervoer beter is dan in landelijke gemeenten. Ik verwacht overigens dat deze posten voor het bedrijfsleven nog hoger zullen zijn. Je merkt dat de gemaakte afspraken weer eens aangetrokken moeten worden."
Stimular verwerkte de uitslag van dit onderzoek in een Powerpoint-presentatie, die te downloaden is vanaf de website. Zo leren wij ook dat de gemiddelde ambtenaar 8 kubieke liter water per persoon nodig heeft.
P+ webtip: Milieudruk gemeenten)