Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 februari 2007

Fabrikanten studeren op vleesvervanger Meatless in rookworst

Directeur Jos Hugense van Meatless uit Goes over zijn vleesvervanger: "De smaak en textuur is gelijk aan vlees, maar je eet veel minder vet. Je krijgt geen cholesterol binnen, maar wel waardevolle Omega 3 gezonde plantaardige vetten, hoogwaardige eiwitten, essentiële aminozuren, vitamines en mineralen, waaronder ijzer en zink." Meatless produceert al 6 tot 7 ton aan vleesvervangers per week. Het is zelfs een exportproduct, met klanten in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het product wordt niet alleen bijgemengd, maar wordt ook gebruikt als grondstof voor vegetarische producten. Meatless wordt alleen geleverd als industriele grondstof en ligt daarom niet als "namaakvlees" in de supermarkt.
De basis van de vleesvervanger zijn de bonen van de "zoete" lupine. Jos Hugense tegen P+: "Onze tuinlupine is giftig. We halen de bonen uit Frankrijk en Polen. We vermalen ze tot een meelsoort. Na een proces kunnen we het eindproduct naar allerlei vleessoorten laten smaken, zelfs naar spek. Het neemt de smaak aan van vlees in kroketten. Je proeft echt geen verschil."
Er bestaat nu zelfs al een prijswinnende rookworst met Meatless, gemaakt door De Zeeuw's vlees en vleeswaren in Hoogvliet. Deze versie bevat minder dan de helft van het aantal calorieën van een normale rookworst. Waar een gewone rookworst een caloriewaarde heeft van zo'n 350 calorieën en een 'light' versie vaak niet verder komt dan 250 calorieën heeft de Zeeuw met zijn rookworst een caloriegehalte bereikt van slechts 160 Kcal./100 gram. Hugense: "Dat is de markt van de toekomst. Dezelfde smaakkwaliteit, maar minder calorieën. Die kant gaan we onvermijdelijk op. Dat moet ook wel."
Een bundeling van partijen wil de lupine zelfs in Zeeland gaan verbouwen. Hugense: "Het gaat om een eerste proefveldje, een eerste test. We moeten eens kijken hoe dat gaat. Of de konijnen niet alles opeten. Of de grond wel geschikt is. Het zou mooi zijn wanneer de proef slaagt, want dat scheelt toch weer een hoop vervoerskilometers. En het kan zo een duurzame impuls aan de Zeeuwse landbouw geven."
P+ webtip: Meatless vleesvervanger