Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 februari 2007

MVO-ondernemers reagere hoopvol op regeerakkoord

Willem Lageweg is redelijk enthousiast over het regeerakkoord. "Het akkoord is een extra stimulans voor het bedrijfsleven om duurzaamheid en sociale betrokkenheid te implementeren. We zullen niet zeggen dat de termen 'groei, duurzaamheid, respect en solidariteit' vanuit MVO Nederland zijn overgenomen. Maar onze open brief heeft zeker gewerkt."
Lageweg ziet het akkoord als teken dat MVO langzamerhand gaat doorbreken. "Het zijn niet langer alleen de koplopers - als een Max Havelaar, Peeze of Gulpener - die het beeld bepalen in duurzaam ondernemersland. Multinationals beginnen er ook strategisch op in te zetten, bijvoorbeeld door klimaatneutraal te produceren. De aandacht voor klimaatverandering is de laatste maanden sterk toegenomen. Met deze bizarre winter en hete zomers is dat ook wel voelbaar geworden."
Toch zijn er volgens MVO Nederland nog grote stappen te maken. "Nederland kent zevenhonderd- tot achthonderdduizend ondernemingen. Enige duizenden hebben aandacht voor MVO. Dat moeten er honderdduizenden worden. Maar de vertaalslag van aandacht naar actie is lastig", aldus Lageweg.
Ook Jeroen Jansen van de ASN Bank, ondertekenaar van zowel de open brief van MVO Nederland als van de meer algemene oproep van 88 topondernemers, verenigd binnen het IUCN, klinkt positief. "Dat de overheid duurzaam ondernemen en samenwerken wil faciliteren, is echt terug te vinden in het akkoord. Die grote ambities scheppen echter wel verplichtingen. Deze regeringsperiode zal moeten blijken of die verwachtingen ook kunnen worden waargemaakt. Bijvoorbeeld op gebied van duurzaam inkopen en emissies in het vervoer."
P+ webtip: reactie MVO Nederland op regeerakkoord
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier