Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 februari 2007

Amerikaanse proefwet om gloeilamp te verbieden

Wat zegt Levine? "De eerste gloeilampen werden 125 jaar geleden ontwikkeld. Sindsdien zijn zij niet wezenlijk veranderd. Ze zijn de hele tijd ongelooflijk onefficiënt gebleven, door maar 5 procent van de energie die zij verbruiken in licht om te zetten. Daarom is het tijd om een stap vooruit te zetten. Energy-efficiënte lampen zijn makkelijk in het gebruik, gebruiken minder stroom om dezelfde klus te klaren, verminderen de uitstoot van broeikasgassen en besparen consumenten elektriciteitskosten."
Dat is nog eens andere kost dan de campagne HIER die in Nederland probeert Nederlanders aan de spaarlamp te krijgen. Zelfs Amory Lovins wordt uit de kast getrokken. Lovins is met zijn Rocky Mountain Institute een van de grootste denkers op aarde op het gebied van energiepolitiek. Lovins berekende dat het vervangen van een 75 Watt gloeilamp voor een 20 Watt spaarlamp dezelfde lichtopbrengst levert, maar 650 kilo aan CO2 bespaart. Het scheelt consumenten 55 dollar aan energiekosten, gedurende de korte tijd dat een ouderwetse gloeilamp meegaat. Dat is zo ongeveer 750 uur.
Warner Philips, kleinzoon van de oprichter van Philips, vennoot van Tendris, en mede-ontwikkelaar van de Led-lamp Pharox met gewone schroeffitting, heeft zojuist te Californië zijn verhuiscontainer uitgepakt. De timing kan niet veel perfecter zijn. In het thuisfront Nederland is een topman van het oude Philips overgestapt naar Tendris, alleen al uit bewondering voor de nieuw ontwikkelde lamp. Ook is er inmiddels een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Princess om de lamp een bredere distributie te geven. De partners willen een compleet assortiment verlichtingsproducten voor de consumentenmarkt ontwikkelen. In Californië is er een volksvertegenwoordiger helemaal klaar voor.
P+ webtip 1: Wet van Levine
P+ webtip 2: Princess en Philips-kleinzonen