Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 februari 2007

Windenergie opslaan in friet van McDonalds

Heeft Van der Sluis dit zelf verzonnen? De vriesinstallatie als batterij, als accu? Tegen P+: "Ja, inderdaad. Een klein jaar geleden. Nederland heeft nogal wat koude en vriesopslag. De groothandel, slagerijen, groenten, vlees. Enorm veel fruit blijft gekoeld totdat het naar de winkel gaat. We hebben uitgerekend dat als je alle koel- en vrieshuizen van Europa neemt, je de windenergie van 1 nacht kunt opslaan. De volgende dag hebben al die installaties dus geen elektriciteit meer nodig. Daarmee heb je een buffer om de ongelijke aanvoer van energie van windmolens te stroomlijnen. We noemen het met een Engelstalige term peakshaving."
Is het echt zo simpel? Kun je alles dus dieper dan diep invriezen? Hoe diep dan? Van der Sluis: "Voor vlees maakt het niet uit. Dat vries je normaal in op -18 graden Celcius, en dan ga je naar de -22. We onderzoeken nu hoe ver je met verschillende producten naar beneden kunt gaan. Sommige soorten appels moet je koelen bij 4 graden Celcius. Je kunt niet naar -1 Celcius, want dan bevriezen ze. Welke producten kunnen temperatuurwisselingen aan en welke niet, dat onderzoeken we nu. Met diepgevroren vlees kun je ver gaan, tot aan de economische ondergrens van de vriesinstallatie. Die zit ongeveer op -25, -30 graden Celcius."
Van der Sluis werkt bij TNO Apeldoorn. Het experiment met de McDonald's frietjes vindt plaats bij Partner Logistics in Bergen op Zoom. Van der Sluis: "De directeur heeft iets met windenergie. Zo iemand moet je net hebben. Tegelijkertijd is het een van de grootste vriesinstallaties van Europa." De windmolens komen op het terrein van Partner Logistics te staan. Essent is een van de industriële partners in het project.
P+ webtip: NightWind TNO