Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 maart 2007

Migros eerste supermarkt met alleen LED-lampen

Nederland moet Zwitserland laten voorgaan, maar erg groot kan de achterstand niet zijn. Beleidsmedewerker Eveline de Kruif van Mitex tegen P+: "We onderzoeken met andere partijen of er met zuiniger verlichting hetzelfde gevoel in de winkel gecreëerd kan worden." Mitex kent als branchevereniging voor de detailhandel in mode, schoenen en sportartikelen maar liefst 4.500 leden, goed voor om en nabij 80 procent van alle winkeliers in de mode.
Voorlopig moeten belangstellenden naar Eschenbach afreizen om zelf de sfeer te proeven. Het is geen kleine vestiging van Migros in het kanton Sankt Gallen: maar liefst 829 vierkante meter. Bijna 18.000 Golden Dragon LEDs gingen er in de plafonds en andere lichtpunten. Voor de kenners: deze technologie levert een daglicht-effect op (4.700 Kelvin) en ook koud wit licht (5.400 Kelvin). Volgens Osram ervaren de medewerkers deze "lichttemperatuur" als positief. Ook de leveranciers zouden tevreden zijn: het licht optimaliseert de productpresentatie. Dat komt ook omdat LEDs geen UV-straling uitzenden. De lichtbronnen kunnen dus veel dichter bij verse producten geplaatst worden, zoals melk, vleeswaren, fruit en groenten. Het risico van bederf is daardoor lager. Om tot fraaie kleuren te komen, mixen de Zwitsers er wel wat groene en rode LEDs doorheen. Dit zou een erg natuurlijk gevoel geven.
De lampen voor het witte licht gaan iets langer mee dan de zonniger versie. De eerste 50.000 uur, de tweede 100.000 uur. "Zelfs wanneer de winkel tien uur per dag verlicht is, zes dagen per week, is de gemiddelde levensduur van een witte LED zestien jaar". Zo belooft Markus Vetterli van Osram, Zwitserland.
Nederland kan de Zwitsers nog wel verslaan op het gebied van design. Het is niet waarschijnlijk dat deze LED-lichtbakken echt vijftien jaar blijven hangen. Ze doen een beetje denken aan stadionverlichting, maar dan schots en scheef. Hier ligt een prachtige kans voor de Design Academy in Eindhoven, onze eigen lichtstad.
P+ webtip: Osram bij Migros
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier