Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 maart 2007

Henricus Hoeve biedt gratis biovlees aan investeerders

De Henricus Hoeve is een gemengd bedrijf met biologische landbouw, koeien, kippen en varkens. Boerin Marijke Hoefnagel heeft er ook nog een zorgboerderij van gemaakt. Toevallig werden ze dit jaar ook nog uitgeroepen tot de duizendste boerderijwinkel van Nederland, een erkenning van de stichting Vrienden van het Platteland.
De familie Hoefnagel verkoopt vooral vlees. Henk: "Tachtig procent van de klanten woont binnen een straal van vijf kilometer bij ons vandaan, maar er komen ook mensen van honderd kilometer ver. Wij boeren hebben een gouden toekomst als ambassadeurs van het buitenleven. Van de zestien miljoen Nederlanders is de helft gek op het platteland."
Sinds hij in 1978 het familiebedrijf overnam, ging Hoefnagel stapje voor stapje over naar biologische bedrijfsvoering. Hoefnagel: "Pas in 1998 maakten we duidelijke keuzes. Vanwege aangescherpte mestregels lieten we een potstal bouwen. De mest verteert daarin tot humus. De overgang naar biologisch boeren verliep moeizaam. Geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en krachtvoer meer, daar moeten land en dieren aan wennen."
Dit jaar is het plan om het dak van asbest te vervangen. "Waarom dan niet meteen zonnepanelen op het nieuwe dak?", bedacht Hoefnagel. "Ik heb vijfduizend mensen nodig die er wat spaargeld in steken. Ze krijgen er prachtig vlees voor terug. Al mijn dieren lopen buiten, ook de varkens. Wie 750 euro inlegt, mag gegarandeerd tien jaar lang elk jaar voor 100 euro vlees komen halen. Dat is dus 250 euro winst voor de belegger. Meer mag ook, natuurlijk. Wie van ver moet komen, kan het natuurlijk invriezen. Iedereen kan er bij ons een leuke dag van maken, want we organiseren allerlei boerderij-activiteiten."
Belangstelling? Check de website van de Henricus Hoeve en neem contact op met deze innovatie boerenfamilie.
P+ webtip: Henricus Hoeve