Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 maart 2007

TU Delft wil Afsluitdijk met zonnepanelen bekleden

Prof.dr.ir. Han Brezet, coördinator van de TU Delft in het Cartesius Instituut, benadrukt dat bekleden met zonnepanelen slechts een de plannen is voor de Afsluitdijk. Maar hij heeft er vertrouwen in. "Al duurt het nog wel zeker twintig jaar voor de panelen er liggen." Maar de eerste kilometer zou er, als onderzoeksproject, volgend jaar al kunnen liggen, volgens Brezet in Delta.
Dat denkt ook Klaas Hoekstra, directeur van de Sun Factory, een bedrijf in zonnepanelen. Hij werkt met Brezet van Industrieel Ontwerpen en de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de uitwerking van het plan. Hoekstra wilde twee jaar geleden al een proefproject met zonnepanelen op de Afsluitdijk. Maar afschaffing van subsidies voor zonne-energie en het faillissement van het geldschietende energiebedrijf maakten dat het niet doorging.
Hoekstra: "We willen zoutbestendige, stevige zonnepanelen integreren in de dijk. Maar er moet wel getest worden of de waterkerende werking van de dijk niet achteruit gaat." Ook eventuele overlast voor het verkeer, door reflectie van de zon op de panelen, moet onderzocht worden.

P+ webtip: Fryseps

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier