Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 maart 2007

Van Gansewinkel haalt Amsterdams afval met vrachttram op

We citeren het persbericht op de website van Van Gansewinkel: "Op dit moment rijdt Van Gansewinkel dagelijks met meerdere afvalvoertuigen de binnenstad van Amsterdam in. Daarbij ondervindt zij de beperkingen van onder andere de venstertijden, de algemene bereikbaarheid en opstoppingen. Met de vrachttram van CityCargo ziet Van Gansewinkel een uitgelezen kans haar streven ook haar transport op een innovatieve manier met zo min mogelijk verkeershinder en zonder schade voor de luchtkwaliteit te verwezenlijken.
Initiatiefnemer Hendriks van CityCargo is zeer ingenomen met het eerste contract. "Wij hadden verwacht dat we pas na formele toestemming van de gemeente werkelijk contracten zouden kunnen afsluiten met vervoerders. De contacten waren er natuurlijk al, maar het is heel positief dat we nu al de eerste klant mogen verwelkomen. Bovendien is Van Gansewinkel een partner die de retourritten gaat benutten, waar wij ons vooral richten op de bevoorrading de stad in. Dit is een onverwacht vroege stimulans voor de vrachttram."
Van Gansewinkel is partner en zal preferred supplier worden voor de retourritten van CityCargo. Door samenwerking met CityCargo hoopt Van Gansewinkel een betere dienstverlening te kunnen bieden aan haar klanten en past in de duurzame bedrijfsfilosofie van Van Gansewinkel. In verband met hygiëne zal Van Gansewinkel de vrachttram vooralsnog alleen gebruiken voor het transport van droog afval als papier, karton en plastic. In plaats van in containers kunnen de klanten dit afval nu in speciale inzameldozen aanbieden. Met een elektrokar worden deze dozen bij de klanten opgepikt en naar de vrachttram gebracht.
CityCargo Amsterdam is in 2005 begonnen met het ontwikkelen van het plan voor de bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad per vrachttram. Eind 2006 gaf de Amsterdamse gemeenteraad toestemming om een proefproject uit te voeren met de vrachttram in de stad. Na afronding van de pilot zal de gemeente de proef evalueren. Bij een positief resultaat kan CityCargo de voorbereidingen treffen voor het rijden met de vrachttram vanaf 2008. De komst van de vrachttram zorgt niet alleen voor verbetering van de luchtkwaliteit, maar leidt ook tot betere doorstroming van het verkeer."
P+ webtip: Van Gansewinkel