Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 april 2007

Geen transactiekosten duurzame fondsen SNS Fundcoach

SNS Fundcoach stelt de eerste aanbieder te zijn die de transactiekosten bij een grootschalig aanbod van beleggingsfondsen afschaft. "Het betreft fondsen van gerenommeerde fondsaanbieders als ABN AMRO, AXA, BlackRock Merrill Lynch, DWS, Fidelity, JPMorgan, Robeco en Schroders", aldus de verklaring. Volgens de website zijn de enige uitzonderingen de fondsen van Attica, Carmignac Gestion, Charlemagne Capital, East Capital, Faxtor, HQ Fonder, ODIN Fonder, SKAGEN Fonder en Vanguard.
Directeur Jeroen Vetter zei eerder in een interview met P+ dat de omzet in duurzame fondsen bij zijn SNS Fundcoach niet overweldigend is. Je moet dan ook heel goed zoeken om ze te vinden. Op de website moet de websurfer eerst naar de optie Fondsen selecteren. Daarna klapt onder de D van Duurzaam een selectie van zes fondsen open. We keken naar het jaarrendement over 1 jaar. Er zijn tal van andere mogelijkheden.
SNS Duurzaam Aandelenfonds: rendement 9,5 procent.
ASN Aandelenfonds: rendement 8,4 procent.
Robeco DuurzaamAandelen: rendement 5,3 procent.
ASN Bank ASN-Novib Fonds: 2,5 procent.
ASN Bank ASN Groenprojectenfonds: 1,0 procent.
En dan het Fortis Investments Equity Environmental Sustainability World, opgericht in april 2006. Dit fonds belegt voornamelijk in aandelen van ondernemingen waarvan de technologieën, producten en diensten oplossingen aanreiken voor milieuproblemen. Triodos startte dit jaar met een een iets sterker geprofileerd Triodos Pioneers Fund, maar dat is bij SNS Fundcoach niet verkrijgbaar.
Directeur Vetter blijft bovendien eigenwijs het Ohra New Energy Fund (rendement 13,9 procent (!) sinds januari) in de categorie Energie/Grondstoffen stoppen. Alsof het geen duurzaam fonds is. Het is op dit moment zelfs de koploper in dit pakket. De "Green Funds" blijven een hit, aangejaagd door de Verenigde Staten, die zo snel mogelijk minder afhankelijk willen worden van buitenlandse olie. Ook het ASN Water en Milieufonds zit in deze categorie.
Het is jammer dat SNS Fundcoach zoveel geld en energie steekt in het aantrekkelijk maken van het totaalpakket, maar tegelijkertijd de groep beleggers die in duurzame fondsen geïnteresseerd zijn zo laat zoeken. Waar is bijvoorbeeld het ook zo succesvolle New Energy Fund van Meryll Lynch gebleven? De Amerikaanse aanbieder wordt wel genoemd in het rijtje van fondsaanbieders zonder transactiekosten, maar is verder onvindbaar.
P+ webtip: SNS Fundcoach