Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 april 2007

Chinees bedrijf Lenovo groenste PC-fabrikant

Lenovo. Wie had er tot vorig jaar ooit over gehoord? Volledig onbekend, hier en aan de andere kant van de plas. Totdat de Chinese fabrikant, in een veelbesproken miljardendeal, de PC divisie van IBM overnam. En via IBMs Thinkpad notebooks en Thinkcentre desktops toegang tot de westerse markten kreeg. Vanaf de overname heeft het management, geleid door een vroegere IBM baas, zwaar ingezet op innovatie, efficiency en klanttevredenheid. Onderdeel daarvan was vanaf het begin het halen van hoge milieustandaarden.
Die inspanningen werpen nu hun vruchten af. Kreeg het bedrijf vorig jaar al complimenten voor terugname van computers van bedrijven, sinds vorig najaar neemt het ook de PC's van jan en alleman terug. Lenovo is daarmee de eerste computerfabrikant ter wereld die een dergelijk programma voor zowel de zakelijke als particuliere markt heeft. Daarnaast scoren de computers van Lenovo hoog op energie-efficiency: vrijwel alle producten hebben tegenwoordig een 'Energy Star' vermelding vanuit de EPA.
Minder kantje van de computers is het gebruik van chemicaliën. Hoewel Lenovo de toepassing van cadmium, lood en kwik heeft teruggedrongen, bevatten hun producten die stoffen nog wel. Net als broomhoudende vlamvertragers. Dat alles maakt dat ook Lenovo's computers, zoals Greenpeace international terecht naar voren brengt, maar moeilijk zijn te recyclen.
Wie wil weten welke andere criteria de EPA voor haar nieuwe 'groene computer standaard' hanteert, kan eens kijken naar de 'electronic products environmental assessment tool' (EPEAT). Dit instrument integreert een hele trits milieuregelgeving, van de 'Energy Star' efficiency voorwaarden (VS) tot aanbevelingen voor oplaadbare batterijen en het RoHS, de veelbesproken en nieuwe beperking op gevaarlijke stoffen (EU).
P+ webtip 1:electronicagids greenpeace
P+ webtip 2:groene computerstandaard VS
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier