Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 april 2007

Shell maakt profijt van vraatzuchtige kever

Het verhaal over Canfor Pulp staat in de nieuwste aflevering van het blad van Shell Global Solutions, Impact. De Canadese papierfabriek gebruikte al zaagsel uit de houtindustrie voor energie-opwekking. Ook de schors van de bomen en takken dienden als brandstof. Door de keverplaag zijn de kosten van deze "biomassa" enorm gedaald. Miljoenen hectaren Canadees bos staan op afsterven. De roofkever wordt een "unexpected ally" genoemd, een onverwachte bondgenoot. Impact schrijft: "Deze kevers doden volwassen bomen. Dit heeft het oogsten van bomen sterk verhoogd. De prijs van de lokale grondstof hout is gehalveerd. De papierfabriek Canfor Pulp heeft gebruik gemaakt van deze tijdelijke kans om duurzame technische ontwikkelingen door te voeren."
Deze fabriek van papierpulp, met drie fabrieken in Prince George, British Colombia, is zeer energie-intensief. Shell Global Solution kwam binnen met kennis van de procesindustrie: efficiënte pompen en altijd roterende onderdelen. Maar de echte oplossing kwam met het opzetten van een "world-class asset management systeem", een uniform onderhoudsprogramma voor de drie pulpfabrieken.
Chris Smith droeg de verantwoordelijkheid bij Canfor. Hij vertelt dat de onderhoudstechnici de neiging hadden om de hele machinerie regelmatig stil te leggen. "We hebben gekeken of dat wel nodig was. Soms kan de fabriek zelfs bij kleine defecten door blijven draaien. Het is belangrijker onderhoud op de juiste tijd te doen. Of op de juiste manier. De mensen wilden hun werk altijd goed doen, en haalden goed werkende pompen heel zorgvuldig uit elkaar. Toch kun je daarmee onnodige risico's vergroten. Het kan beter zijn de pomp te laten doordraaien en regelmatig door te meten."
Het nieuwste magazine Impact is nu nog niet op internet down te loaden.
P+ webtip: Shell Global Solutions P+ webtip: Plannen voor biomassa door kevervraat