Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 april 2007

Industriepark Cranendonck brengt heikikker terug

Waar kennen we Cranendonck en Zinifex toch van? Inderdaad: jarenlang zat hier Budel Zink, Nederlands enige zinkverwerker en vroeger een van de ergste vervuilers in de metaalsector. Zowel het bedrijf als het terrein zijn al tijden in handen van Zinifex, exploitant van Australische zinkmijnen. Slechts op veertig van de zevenhonderd hectare vinden industriële activiteiten plaats. Dat zorgt voor nogal eenzijdige bedrijvigheid waarmee de provincie en gemeente, het samenwerkingsverband Eindhoven en Zinifex korte metten willen maken.
Een duurzaam bedrijventerrein op honderd van de zevenhonderd hectare biedt volgens hen die kans. Het terrein bezit uitstekende uitvalswegen naar Antwerpen, het Ruhrgebied en Rijnmond. Zo liggen de A2, de IJzeren Rijn, de Zuid-Willemsvaart en Kempen Airport op tien minuten gaans. Bovendien kent het terrein vaqn oudsher een industriële bestemming. "Het DIC zal de economie in de regio kunnen versterken", vertelde VVD-gedeputeerde Onno Hoes onlangs tegen 'Eindhovens Dagblad'.
Hoe? Door vooral zware, grootschalige metaalbedrijven te laten samenwerken. Op die manier zal in het zuiden van Brabant een kenniscluster in de metaalsector kunnen ontstaan. Maar die winst is nog niet alles: als alles naar verwachting gaat, wordt de uitstoot van CO2 emissies met 65 procent verminderd en 15 procent op energie en water bespaard. Ook levert het DIC dan 25 procent meer arbeidsproductiviteit op.
Cruciaal onderdeel van het DIC is natuurcompensatie. Want niet alleen Natuurmonumenten gaat hier aan de slag. Het bedrijf, de provincie en de gemeente trekken daarnaast nog 3,5 miljoen uit voor 260 hectare natuurontwikkeling en -compensatie. Een deel daarvan wordt op het duurzame industriepark gerealiseerd, ruim anderhalf keer zoveel op de andere terreinen van Zinifex. Zodat de een of andere zeldzame heikneuter straks, als het DIC wordt opgeleverd, de aanwezige natuurwaarden verder kan versterken.

P+ webtip: Cranendonck