Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 april 2007

Museum het Prado afgetimmerd met FSC-hout

Het Prado is een wereldberoemd museum, met een gigantische collectie schilderkunst. Spaanse meesters als Velàzquez en Goya hangen er, maar ook de Vroege Vlaamse School met Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel en de latere Rubens. Alleen al Italianen als Boticelli, Rafael en Correggio maken het bezoek de moeite waard. Zelfs Rembrandt is vertegenwoordigd.
Een gemiste kans voor het Rijksmuseum? Bij het Prado is sprake van een uitbreiding met een galerie van 22.000 vierkante meter. Niet al het hout is FSC-gecertificeerd, maar wel het merendeel. Uit Spanje klinkt wat gemopper, omdat de verschillende houtsoorten niet uit het land zelf komen, maar uit Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Canada. De toepassing is veelzijdig. Vloeren, trapleuningen, muren en plafonds zijn van hout. Ook in de kantoren is het hout verwerkt. Het is een uniek project voor Spanje, zo erkende ook Greenpeace. "De samenleving heeft hier om gevraagd", zo stelde ecoloog Angel Soto. Daarmee bedoelt hij Greenpeace zelf die in 2005 een hoop spektakel maakte toen een ander museum in dezelfde straat hout verwerkte uit een illegaal gekapt stuk Amazonewoud in Brazilië, het museum Reina Sofia.
Het blijft verbazingwekkend dat schandalen en ophef toch zo vaak voor sprongen aan verbeteringen zorgen. Het Prado gaat nu de geschiedenis in als het eerste nationale kunstmuseum ter wereld dat tegelijkertijd een uitstalling van duurzaam hout is. Die kans op extra positieve publiciteit en marketingwaarde gaat aan ons Rijksmuseum voorbij. Woordvoerder Heleen Bothof van de Rijksgebouwendienst heeft niet meer materiaal om mee te werken dan een punt: "Voor de parketvloeren in het museum wordt gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, maar het is niet van het FSC-label."
P+ webtip: FSC In het Prado