Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 april 2007

Amerikanen willen veel te veel biologisch eten

De biologische sector is bang voor import maar kent geen importcijfers. Wat weet deze Lynn Clarkson dan wel? Het probleem zit hem vooral in de granen en oliehoudende zaden. De vraag naar deze grondstoffen is zo hoog, dat de boeren makkelijk een dubbele omzet kunnen draaien. Dat is voor de 'organic farmers' geen slechte zaak, want hun prijzen zijn over het algemeen het dubbele van reguliere landbouwproducten. Ook al is de inspanning ook hoger en de opbrengst per hectare lager, er blijft toch meer inkomen voor de boeren achter.
Lynn Clarkson ziet ook dat steeds meer mainstream-winkelketens biologische producten gaan verkopen. "Die vertegenwoordigen 46 procent van alle verkooppunten." Het lijkt dus een luxe probleem, voor haar sector. Toch klonk ze bezorgd op een hoorzitting van het congres, de "Senate Agriculture Committee". "De Amerikaanse regering verzamelt geen invoergegevens, maar wat hier het land binnenkomt moet substantieel zijn. Wij willen dat onze boeren zoveel mogelijk voedsel, grondstoffen en andere biologische producten zelf produceren. De wetgeving (Farm Bill) moet daarom worden aangepast om de sector te laten groeien."
Op welke maatregelen doelt mevrouw Clarkson dan, die zelf graan en zaden produceert? Grondstoffen die je overal in terugvind: in tortillas, in ontbijtproducten, in cosmetica en in chocolade. Ze denkt vooral aan het stimuleren van kenniscentra en research. Op zich geen slecht idee. De Nederlandse land- en tuinbouw is er groot door geworden. Maar ook de Amerikaanse katoenteelt is wereldmarktleider door nauwe samenwerking en afspraken tussen boeren, kennisinstituten en regeringsmaatregelen. Afrikaanse en Indiase katoenboeren weten er alles van.
P+ webtip 1: OTA voor congrescommissie

P+ webtip 2: Voorstel aanpassing Landbouwwet