Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 april 2007

AgroFair biedt alternatief voor ananas-gifbollen

De eerste Fairtrade ananas ter wereld werd in 2002 door AgroFair geïmporteerd uit Costa Rica. De coöperatie van 136 kleine boeren, Asoproagroin, verscheept nu wekelijks zo'n acht containers met Fairtrade ananas naar Europese supermarkten zoals, C-1000, Carrefour en Albert Heijn. Door de hoge vraag in Europa naar biologisch gecertificeerd fruit, zijn de boeren begonnen met een investering in deze teeltwijze zonder gebruik van synthetische pesticiden.
De coöperatie Asoproagroin is gelegen in het noorden van Costa Rica. Zij worden ondersteund in hun ontwikkeling om internationaal te kunnen concurreren door de lokale stichting Proagroin. Deze stichting biedt de boeren leningen, technische assistentie, kwaliteitmanagement en export faciliteiten. Sinds de eerste export in december 2002 is de organisatie sterk gegroeid en is nu de belangrijkste exporteur van Fairtrade MD2 ananas uit Costa Rica. De organisatie wordt gezien als hét succesmodel voor duurzame ontwikkeling in de landbouw in Costa Rica.
De biologische, Fair Trade ananas wordt volgens de voorwaarden van Max Havelaar geteeld en bovendien zonder synthetische kunstmest en pesticiden maar met behulp van compost, dierlijke mest en plantenextracten verbouwd.
De biologische ananas is groen van kleur maar dit betekent niet dat hij niet eetrijp is, wat veel consumenten denken. De ananas blijft groen van kleur omdat zij niet het zogenaamde "degreening" proces hebben ondergaan zoals de conventionele ananas. Tijdens dit proces wordt de ananas acht dagen voor de oogst besproeid met ethyleen zodat de vrucht de gele kleur heeft bij de oogst. Bij de biologische ananas wordt dit proces niet toegepast en blijft de ananas groen. Als het blad van de kroon makkelijk los laat als je daar aan trekt en de ananas lekker zoet ruikt is hij rijp.
De eerste volumes biologisch én Fairtrade gecertificeerde ananas zijn nu beschikbaar. AgroFair is nog in een opstartende fase en daarom zijn de volumes (per kaliber) nog niet groot en niet wekelijks beschikbaar. Vanaf november verwacht AgroFair structureel grotere volumes te kunnen aanbieden.
P+ webtip: P+ over biologische ananas