Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 september 2007

Wijffels: "Toekomstige leider Nederland is een Cultural Creative"

Hoe ontstaat leiderschap, wilden de presentatoren van TROS Kamerbreed weten, Kees Boonman en Margriet Vroomans. Het antwoord van Wijffels, kopstuk van het CDA: "Leiderschap ontstaat. Situaties creëren leiderschap. Dit land bevindt zich in een woelige fase waarin er geen heldere oriëntatie is waar we heen willen, wat onze identiteit is. We willen houwe wat we hebben, maar we willen ook vooruit. We bevinden ons in een overgangsfase naar een nieuwe tijd."
Wijffels gaf aan dat premier Jan Peter Balkenende niet de man zal zijn die Nederland een duidelijke positie geeft in de geglobaliseerde wereld. "Ik vind dat ons land Jan Peter dankbaar mag zijn voor het feit dat hij ons land van stabiliteit heeft voorzien, in een tijd waarin we geen helder idee hebben waar we naar toe willen. Ik denk dat op enig moment in Nederland een situatie zal ontstaan waarin het leiderschap zich zal legitimeren vanuit de bevolking. Want in de veranderingen die aan het plaatsgrijpen zijn, is de politiek niet leidend. Ik denk dat er consensus zal ontstaan waarin duurzaamheid leidend is. Iemand zal dat symboliseren, maar niet als grote Pappa. Die tijd is voorbij. We moeten het zelf doen."
Uit welke netwerken zal die nieuwe leider komen, wilden de presentatoren weten. Wijffels: "Zowel in Amerika als in Europa zijn er voortdurend waardeonderzoeken gaande. Hoe kijken mensen tegen het leven aan? Uit die onderzoeken blijkt dat er een sterk groeiende categorie mensen is, die Cultural Creatives worden genoemd, de nieuw Culturelen, vertaald in het Nederlands. Dat zijn mensen die een waardepatroon aanhangen dat uitgaat van de eenheid van alle leven. Mensen die persoonlijke leven gaandeweg steeds meer inrichten op basis van dat uitgangspunt, ook hun maatschappelijke activiteiten. Ik zie dat idealisme zelf als een opkomend waardepatroon, dat uiteindelijk zal leiden tot aanzienlijke veranderingen in onze cultuur. Nu is het zo dat op basis van die groep nog niet politieke machtsvorming kan plaatsvinden, maar op enig moment zie ik dat wel gebeuren."
Volgens Wijffels zijn Cultural Creatives nu al in verschillende politieke partijen te vinden. "In het algemeen zitten ze iets meer aan de linkse kant, maar niet in de SP. Dat zie ik als een conservatieve partij die staat voor de 20ste eeuwse verzorgingsstaat en angst heeft voor de toekomst. Dat is niet de beweging die de toekomst voor ons zal maken. Het zit in GroenLinks, de PvdA, een behoorlijke tendens in de CDA en zelfs in de VVD. Het speelt nu nog op individueel niveau. Het heeft zijn tijd nodig."
Meer weten over Cultural Creatives? Ontmoet de naamgever op het congres P+@Work op 11 oktober in Amsterdam-Zuidoost. U kunt zich nu nog aanmelden.
P+ webtip: Wijffels in TROS Kamerbreed
P+ webtip: Aanmelding P+@Work