Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 mei 2007

Heel Nederland eind 2007 aan afvalscheiding plastic

Het gescheiden inzamelen van plastic flessen en flacons spaart het milieu en levert nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe flessen en flacons en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton.
Nederland loopt op dit gebied achter. In landen als België en Frankrijk worden al jaren plastic flessen en flacons ingezameld, met zeer goede resultaten. In sommige delen van Oostenrijk is de gescheiden afval zo gedetailleerd, dat er in Après-Skihutten al grappen over worden gemaakt. Wijzelf troffen in een herentoilet in Gerlos een bijzondere rij pisbakken aan. Men kon hier naar keuze bier afwateren, koffie, thee, wijn, water of gedestilleerd. In Nederland zal deze grap niet snel voorkomen. Misschien binnenkort wel, als de plasticbakken overal staan. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem ook in Nederland een groot succes kan worden. Er wordt gedacht dat het afval een nieuwe grondstof kan zijn voor de productie van nieuwe flessen en flacons en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen.
De gemeenten waar afvalbedrijf Midwaste binnenkort start, zijn Vlaardingen, Nijmegen en Hendrik Ido Ambacht. Daarnaast start afvalbedrijf Sita in de gemeenten Arnhem, Nunspeet en Harderwijk.
De stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) is opgericht door producenten en importeurs om het Besluit Verpakkingen collectief uit te voeren. Nedvang vertegenwoordigt ongeveer twee-derde van het verpakkingsvolume in Nederland. Het is de enige uitvoeringsorganisatie die alle soorten verpakkingen, zoals glas, plastic, papier en metaal vertegenwoordigt. Bedrijven met consumenten- en/of bedrijfsverpakkingen kunnen zich aansluiten bij Nedvang.

P+ webtip: Eerste oranje afvalbak