Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 mei 2007

Greenpeace scoort wereldblooper met actie tegen Apple

Wat schreef Greenpeace ons op 1 mei? "Greenpeace gaat groene appeltjes uitdelen bij het hoofdkantoor van Apple in Bunnik. De milieuorganisatie wil graag dat het bedrijf groenere producten gaat maken, zonder gevaarlijke stoffen. De medewerkers van Apple krijgen een groen appeltje met een boodschap voor de topman van Apple en informatie over de ernstige vervuiling die hun computers en mobieltjes veroorzaken in ontwikkelingslanden. (-) Terwijl Apple een wereldleider is op het gebied van innovatie en ontwerp, blijft het merk zeer slecht presteren op het gebied van recycling en het terugdringen van gevaarlijke stoffen. Begin april verscheen de nieuwste versie van de Greenpeace Guide to Greener Electronics: Apple stond weer op de laatste plaats, ver achter de andere grote elektronicaproducenten. Sinds de eerste ranglijst in augustus 2006 heeft Apple geen verbeteringen doorgevoerd in haar milieubeleid, terwijl andere grote merken in die periode wel beter gingen presteren."
De brief van Jobs van afgelopen nacht moezelt alle beweringen in gruzelementen. Apple heeft wel degelijk een uitmuntend recycling-beleid, exporteert afgedankte Apples of iPods niet naar arme landen en heeft vele milieu-onvriendelijke stoffen al lang en breed uitgebannen. Bovendien gaat Apple de LCD-schermen met LEDs verlichten, die nauwelijks stroom gebruiken.
Wat schreef Greenpeace ons op 3 mei? "Greenpeace applaudisseert voor Apple! Steve Jobs, de topman van Apple heeft met zijn duurzame verklaring een eerste echte stap gezet in de richting van een groenere Apple, iets waar Apple-fans over de hele wereld om vragen. Zowel de openheid van Apple over het milieubeleid als de geleidelijke afschaffing van de gevaarlijkste chemicaliën (oa broomhoudende vlamvertragers) uit de producten betekenen werkelijke vooruitgang."
Wat moet Steve Jobs dan wel allemaal niet hebben geschreven? Daarvoor verwijzen wij graag direct naar zijn eigen verklaring, misschien wel een nieuwe klassieker in de serie: "Omgang met NGOs die moreel wel, maar feitelijk ongelijk hebben". Greenpeace heeft na de fout met Shell en de Brant Spar opnieuw een nieuwe blooper van formaat gescoord.
P+ webtip: Jobs over Greener Apple (PDF) P+ webtip: De eerdere kritiek van P+ op Greenpeace
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier