Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 juni 2007

Delta Lloyd: ontslag door offshoring leidt tot hoger loon

We geven wat opmerkelijke bevindingen uit het onderzoek van Theeuwes. Vooral interessant zijn de effecten die globalisering op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft, tot nu toe.
. Elk jaar verdwijnt ongeveer 8 procent van de bestaande banen.
. In getallen omgerekend zijn dat er 560.000 banen per jaar.
. Per dag zijn dat er 1.500, elke dag van het jaar.
. Maar elk jaar komen er ook weer 10 procent nieuwe banen bij.
. In getallen omgerekend zijn dat er 700.000 per jaar.
. Per dag zijn dat er een kleine 2.000, elke dag van het jaar.
. Het verlies van banen door de offshore van werkzaamheden is klein, niet meer dan 1 tot 3 procent van het totaal. Dat komt omdat Nederland toch vooral handel drijft met andere West-Europese landen en de Verenigde Staten, ook qua investeringen.
. In de periode van 2001 tot 2004 (economische groei) verloor Nederland toch de meeste werkgelegenheid in sectoren die gevoeling zijn voor offshoring, zoals de productie van kantoorbenodigdheden en computers (80 procent meer banenverlies dan gemiddeld)), de meubelindustrie (64 procent meer dan gemiddeld) en de textielindustrie (52 procent meer dan gemiddeld).
. Toch groeide de werkgelegenheid in deze periode in deze offshore-sectoren nog met 2,3 procent.
. Wie een baas verliest in deze sectoren heeft wel een minder grote kans een nieuwe te vinden: de kans is niet groter dan ongeveer 75 procent. Vooral in de olie- en mijnbouwindustrie is de kans groter werkloos te blijven.
. Wie weer werk vond in de offshore-gevoelige bedrijfstakken, deed er gemiddeld 151 dagen over om een nieuwe baan te vinden. In de kantoorbenodigdheden-branche doen werkzoekenden er zelfs 184 dagen over.
. In andere sectoren duurt het vinden van een nieuwe baan gemiddeld niet langer dan 127 dagen.
. Wie ouder is dan 50 jaar, doet er 15 dagen langer over om een nieuwe baan te vinden, in vergelijking met werknemers jonger dan 30 jaar. Oudere werknemers in het noorden en zuiden hebben zelfs 33 dagen extra nodig.
. Het bijzondere nieuws: wie een nieuwe baan vindt, incasseert een uurloon dat gemiddeld 22 procent hoger ligt. In de offshore sectoren is dit ook nog 7 procent hoger.

P+ webtip: Change your Perspectives
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier