Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 mei 2007

Ook mediamagnaat Murdoch klimaatneutraal in 2010

Murdoch bracht het nieuws in een toespraak op 10 mei tijdens een wereldwijde event, die alle medewerkers via webcast konden volgen. Murdoch: "So I should say good morning, but to those of you who are watching: good afternoon, and good evening..."
Hij haalde daarna wat herinnering op, aan zijn jeugd in Australië. Niet echt een nat continent. "In Melbourne was 2006 het tiende opeenvolgende jaar met een gemiddeld lagere hoeveelheid neerslag. En 2005 was het heetste jaar ooit in Australië. Op dit moment hebben we de grootste droogte in honderd jaar."
Waarom wil zijn News Corp een bijdrage leveren? "Ons publiek, honderden miljoenen mensen, verspreid over vijf continenten, maken zich bezorgd over het klimaat. Deze kwestie is een zaak van gewoon goed zakendoen. Het terugbrengen van onze kosten van energie. Voor ons is dit bovendien aan kans om onze relatie met onze kijkers, lezers en websurfers te verdiepen."
Murdoch ziet het breed. Iedereen binnen het concern krijgt een taak. "Het is niet alleen voor onze hoofden facilitair bedrijf bedoeld, of voor de verantwoordelijken voor de wagenparken. Wie nemen we straks aan als medewerker? Hoe gaat onze relatie met adverteerders er uit zien? Hoe bouwen wij de set van een film op?
De mediamagnaat deed het nodige voorwerk. Dat leerde hem dat al zijn bedrijven in 2006 "een voetafdruk achterlieten" van 641.150 ton CO2. Bij het tv-station Fox werden inmiddels alle peertjes al vervangen voor eenergiezuinige lampen. Goed voor een besparing van 200 ton, vergelijkbaar met 200 vluchten van New York naar LA. Murdoch experimenteert met golfkarretjes die op zonnecellen rijden. Het gewone wagenpark wordt vernieuwd door hybride wagens. HarperCollins in Engeland koopt groene energie in, van waterkrachtcentrales in Schotland. Dat scheelt 650 treinwagons met steenkool, die niet verstookt hoeven te worden in energiecentrales. Fox Home Entertainment berekende hoeveel CO2 wordt geproduceerd bij de productie en distributie van een DVD. De National Geographic Channel lanceert een nieuw programma, onder de titel 'Preserve our Planet', dat gaat over klimaatverandering. Media van Murdoch zenden ook het Live Earth concert op 7 juli uit. MySpace, een van de populairste websites ter wereld, heeft een nieuw onderdeel met de titel OurPlanet. Medewerkers krijgen een bijdrage wanneer ze een hybride wagen kopen.
Murdoch: "The unique potential - and duty - of a media company are to help its audiences connect to the issues that define our time."
De toespraak werd positief ontvangen door milieuorganisaties. Commentatoren en bloggers keken verrast op. Is dit de eigenaar van het meest rechtse tv-station in de States, van Fox, dat altijd Bush steunde en Democraten verdacht maakte, de partij van Al Gore en Bill Clinton?
P+ webtip: Commentaar op speech Murdoch
P+ webtip 2: Tekst speech Murdoch (WORD)