Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 mei 2007

Alpro soya stapt over op aanvoer door binnenvaart

Alpro produceert voedingsproducten op basis van natuurlijke soja op de Europese markt. De Europese marktleider maakt deel uit van de Vandemoortele groep, de tweede grootste Belgische voedingsgroep. Alpro soya zei in april dat het wil evolueren tot een CO2-neutrale onderneming. Het bedrijf werd eerder dit jaar gerkozen tot winnaar van de Vlerick Angels Acknowledgement 2007. Dit initiatief van de masterstudenten aan Vlerick Leuven Gent Management School bekroont een bedrijf dat een voorbeeldfunctie vervult op het vlak van Corporate Social Responsability (CSR of MVO).
Via een waterzuiveringsinstallatie produceert het bedrijf sinds kort biogas dat wordt omgezet in groene stroom. Omdat de eigen energieproductie nog te beperkt is, wordt een beroep gedaan op groene stroom van Electrabel. Dit kost het bedrijf 20.000 euro extra per jaar. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht om een windmolen te bouwen in België of in het buitenland. Alpro hoop door al deze maatregelen zo spoedig mogelijk klimaatneutrale sojaproducten te kunnen produceren.
Het West-Vlaamse bedrijf nodigde Floortje Dessing uit om in Brazilie te kijken hoe de soja daar geteeld wordt. Op de website staat een filmverslag van de programmamaakster.
P+ webtip: Alpro Soya