Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 juni 2007

McDonough en Braungart storten zich op knooppunt Venlo

Venlo, of all places. Doorgangshaven naar Duitsland, onze grootste markt. Treinen rijden af en aan. Honderden vrachtwagens op de weg. Hoe kan deze plek ooit een voorbeeld voor de wereld worden? De groenste regio? McDonough en Braungart gaan het proberen. De Amerikaan McDonough tegen P+: "Je moet juist hier zijn, waar alle vervoersstromen samen komen. Als die vrachtwagens toch hier komen, is dit de ideale plaats om ook alle gebruikte materialen in te zamelen, te recyclen en een nieuw leven te geven. De Duitser Braungart: "We moeten alle producten zo gaan construeren, dat ze na gebruik weer eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Dat betekent dat we moeten stoppen met het maken van chemische bommen als plasma televisies, of computers met duizenden verschillende chemicaliën."
De benadering van McDonough en Braungart heet "Cradle to Cradle", van de wieg tot de wieg. Alle afval moet meer opgenomen worden in de natuurlijke processen. McDonough droomt over de Floriade, die in het teken van dit principe komt te staan. "Om de ijsjes heen zit papier dat niet in de prullenbak hoeft. Je kunt het gewoon op de grond neergooien. Na de eerste regenbui composteert het vanzelf. Je kunt er zelfs een zaadje in verwerken, zodat op de afvalplek later een bloem groeit." McDonough is wereldberoemd in de States en kreeg van het weekblad Time de titel "Hero of the Planet". Ook won hij al drie presidentiële prijzen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Braungart begon zijn loopbaan als activist voor Greenpeace. Al snel dacht hij in oplossingen, en liet het protest achter zich. Sinds de twee elkaar op een dakterras in New York ontmoetten, trekken ze gezamenlijk op. Op presentaties zoals in Venlo ontmoeten ze elkaar en maken grappen. Braungart doet alsof een lange luchtwortel van een plant die een verdieping hoger groeit hem bij de nek te pakken heeft en keelt. McDonough snelt toe om zijn compagnon te redden.
Deze week zijn de principes vastgelegd die in de regio Venlo als motor voor innovatie gaan dienen. "De zon is onze bron van inkomsten", is een van deze uitgangspunten. "Onze lucht, aarde en water zijn gezond", een andere. Tenslotte: "We ontwerpen plezier voor alle generaties". McDonough tegen P+: "Het is toch verschrikkelijk om op te moeten staan, een kind te zien en dan te denken, jij gaat de planeet nog verder vervuilen? We moeten onszelf dat schuldgevoel niet aandoen, wanneer wij nieuwe mensen op aarde verwelkomen. Wanneer we dat willen kunnen we er simpelweg voor zorgen dat we alleen nog materiaal gebruiken dat weer in de natuurlijke cyclus een plaats krijgt. Dat is echte vreugde."

P+ webtip: Greenport Venlo

P+ webtip: Congres het Nieuwe Ondernemen