Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 juni 2007

Prognose duurzaamheidsmatch Amsterdam - Rotterdam 0-1

Eind vorig jaar liet Rotterdam zich door Bill Clinton schaken om één van de wereldwijde groene voortrekkerssteden te worden in het Clinton Climate Initiative. Ruim een half jaar later, op 5 juni meldt de hoofdstad zich in het kader van het Clinton Global Initiative als één van drie steden op deze wereld die zich opwerpen als proeftuinen voor duurzame technologische oplossingen die 'de slimme, duurzame stad' dichterbij moeten brengen. De andere twee zijn San Francisco en Seoul.
De aftrap vond plaats op het Europese hoofdkantoor van ICT-grootmacht Cisco, die de derde partij is in de nieuw gevormde coalitie. Een jaar eerder had Clinton Cisco-topman John Chambers - naar verluidt zijn de twee bevriend - overgehaald om mee te werken aan de oplossing van een dilemma waar hij met zijn initiatieven tegenaan liep. Lokale en regionale overheden in opkomende economieën als India en China zijn doorgaans terughoudend met betrekking tot Clinton's duurzaamheidsprogramma's, omdat ze bang zijn dat die de economische groeimotor doen haperen. Maar gezien de enorme milieuvervuiling die daar nu al plaatsvindt en het tempo waarmee die toeneemt, is deelname van de Aziatische groeiwonders onontkoombaar, wil welk duurzaamheidsinitiatief dan ook een deuk in een pakje boter slaan.
Clinton wil de Aziaten laten zien hoe ze met behulp van de allernieuwste technologie beide kunnen hebben: economische groei én een schoner milieu. Zaken als het managen van verkeersstromen, wijdverbreid gebruik van internet om thuiswerken te faciliteren, duurzaam bouwen, het minimaliseren van energiegebruik en het 'groen maken' van nu nog energie slurpende datacenters (de SUVs van de ICT-industrie, zei een spreker) moeten dat mogelijk maken. En Amsterdam, San Francisco en Seoul zijn de proeftuinen die moeten laten zien dat dat mogelijk ìs.
Voor de gemeente Amsterdam is het een mooie gelegenheid om aan het imago van schone, slimme, duurzame stad te werken. Prompt werd 'De week van duurzaam Amsterdam' georganiseerd, burgemeester Cohen spiegelde zijn gehoor een wereldwijde koppositie voor 'net als in de zeventiende eeuw' en wethouder Marijke Vos herhaalde Amsterdams milieudoelstellingen nog maar eens: de gemeentelijke overheid zelf per 2010 een CO2-uitstoot van 0 en voor de hele stad en een vermindering van die uitstoot per 2020 met 40 procent ten opzichte van 1990. Laten de Rotterdammers nou 50 procent per 2025 hebben gezegd. Maar ja, in Amsterdam kunnen ze beter voetballen.
P+ webtip 1: Clinton Climate-Rotterdam
P+ webtip 2: Clinton Global-Amsterdam