Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 juni 2007

VROM doet 600 euro cadeau bij nieuwe diesel met roetfilter

Sinds juni 2005 bestaat de kortingsregeling van 600 euro voor wie een nieuwe diesel met roetfilter koopt. De overheid draagt met deze kortingsregeling voor diesels bij aan meer schone lucht. Want een roetfilter op een nieuwe diesel houdt 99 procent roetdeeltjes tegen die anders in de lucht zou komen.
Ook autofabrikanten helpen steeds meer mee aan een schonere lucht. In het eerste kwartaal van 2007 zat in bijna 60 procent van alle nieuwe diesels al standaard een roetfilter ingebouwd. Autodealers verrekenen automatisch de korting van 600 euro voor roetfilters in de aanschafprijs. Eigenaren hoeven hiervoor niets speciaals te doen. De milieubeweging, gebundeld in HIER, koos zelfs een kleine Volkswagen diesel tot de meest CO2-zuinige wagen die op de markt te koop is, de Polo Blueline.
"Roetfilters zijn wel degelijk effectief om de uitstoot van fijn stof terug te dringen en zo bij te dragen aan onze gezondheid", stelt minister Jacqueline Cramer van Milieu. Zij reageert hiermee op recente uitlatingen van een onderzoeker aan de TU Delft dat door retrofit roetfilters zeer fijne toxische stofdeeltjes in de lucht zouden komen. Volgens haar blijkt dit vooralsnog nergens uit. Minister Cramer baseert haar uitspraken op advies van TNO en het RIVM, de experts op het gebied van schadelijke uitlaatgassen. Om ieder risico uit te sluiten verricht TNO nu extra onderzoek; de uitkomsten hiervan komen in september. Het overheidsbeleid van bijmenging van biobrandstoffen bij gewonde benzine of diesel is een lastige voor biodieselfabrikanten die een 100 procent biodieselproduct willen verkopen. Solarix stelt: "Wij hebben net een contract getekend met landen waar we afgewerkt frituurvet kunnen kopen, dat anders in het riool verdwijnt. Deze tweede generatie biodiesel is nog steeds schoner dan gewone diesel met roetfilter. Maar, door de hoge accijns van 38 cent in plaats van 6 cent is het ontzettend moeilijk te verkopen, zelfs bij grote overheden als havendiensten, waar de boten makkelijk kunnen overstappen op biodiesel."

P+ webtip 1: Roetfilters
P+ webtip 2: Solarix